…BAJU RAYA TEMA HITAM PUTIH…

pertengahan bulan ramadhan cenggini mesti ramai dah manusia sibuk nak buat persiapan raya kan?
sinonim dengan raya mesti la kuih raya, baju raya, duit raya, hantu raya…
haaa biarlah dia nak beraya samer, kasikla chance dia nak makan kuih raya yang korang buat…

citer sal baju raya, tetiba teringat pulak zaman kanak-kanak riang ria dulu,
mak ayah la orang yang bertanggung jawab belikan aku baju raya.
yelah dh nama pon budak-budak mana nak dapat duit lagi zaman tu, buta fashion pulak tu.
nasibla puan emak aku agak celik fashion,walau baju kurung tp coraknya mang chantek
dan sesuai bila aku tengok balik gamba gamba lama aku.
dan semestinya zaman tu yang penting DUIT RAYA!
walaupun puasa memang langsung tak penah penuh walau sehari…
ngee eleh zaman budak-budak kan biasalah,
korang macam la tak pernah buat macam aku kan? puasa yang yuk! hahahaha!! ngaku tak pe!
sampaila lebih kurang aku dah masuk tingkatan 5,
cik kakak aku pulak yang mula membeli baju raya untuk mak ayah dan aku sebab masa tu dia dah kerja.

dan sekarang setelah dua tahun aku berkecimpung dalam dunia pekerjaan,
baju raya aku haruslah aku yang beli sendiri kan?
beli dengan duit sendiri dan pilihlah sendiri, lantak ko lah masa tu.
dah tak ada nama nak sponsor menyemponsorkan…
tapi macam biasaklah kan aku ni buta tuli sikit dalam dunia pemfashionan ni… hohoho…
yer yer aku ngaku! puas aty?. jadi cik kakak jugaklah yang jadik mangsa aku…
muahahahahha (gelak jahat).

semalam, jalan punya jalan kat carrefour nak cari lah baju raya murah-murah,
dah nama pon bukan anak datuk jadi sendiri mau ingatla mana letak duduk diri sebenarnya tu..
lagipun masa tu bujet dan dan je melarikan diri.
tapi… hampa siot! semua kedai dah tutup jam 10 malam oke!
oke jap, aku memang sangat pelik dengan peniaga-peniag melayu kita ni.
tidak kah mereka ni tahu time-time macam tulah ramai orang akan keluar membeli
sebab semua nya baru balik dari kerja dan terawih?
tapi dorang ni pulak punyalah kalut nak tutup kedai, tak boleh ke dorang tutup kedai masa terawih,
join terawih sesamer lepas tu bukak balik afta terawih sampai tengah malam?
woiiit korang tamau duit ke? aku datang ni bawak rezeki tau! isk isk isk…
aku memang tidak paham. macam malas nak meniaga pon yea jugak.

tapi… nak buat macam mana kan itulah realiti rakyat malaysia,
terutama yang berbangsa macam aku *MELAYU*,
nak kata apa dah? kira nak balik awal ja depa ni, bukannya nak fikir untung beniaga, rezeki nak masuk.
isk dah tu bilalah nak maju?? pehal aku emo melebih lak ni?

last-last cik kak bawak aku yang dah bengang tahap dewa sembilan belas ni
shoppin kat danau kota dengan kawan dia yang tau jalan.
fulamakkkk memang tragedi august betul lah tahun ni!
semua kedai baju tema HITAM PUTIH kehidupan  tu TAK ADA… aku ulangi TAK ADA! fuhhh dasat kan? “helllooo…. seme rakyat mesia terutama KL, SELANGOR, PUTRAJAYA dan semu area berdekatan.
korang semua dah pilih tema kaler aku tu ke?
sebelum raya berlambak je aku nampak dijual, dan aku rasa cik kakak dah pilih kaler yang paling simple!
itupun boleh tak ada, aku memang dah double double pelik tahap otomen taro jap!
jenuh aku mencari namun alhamdulillah, ada jugak rezeki aku…
nun kedai di hujung sana ada baju yang aku cari-cari,
walau baju pertama yang aku tangkap cintun tu tak ada size aku
tapi pilihan kedua oleh cik kakak jugak aku puas hati, walaupun hanyalah baju kurung pesak gantung.
kira dah cukup mabeles la time tu, tak payah nak demand lebih-lebih!

so apa pulak kaler tema korang tahun ni, mohla kongsi dengan cik ieyza.

hihihihi… oklah dah 3.15 pagi waktu aku tido setelah penat berjalan di danau kota..
esok bangun awal nak sahur pulak… adoyai……

2 thoughts on “…BAJU RAYA TEMA HITAM PUTIH…

  1. wahh…dah beli baju raya ek…saya belom beli lagik… T__T
    tema pon tatau…hentam jer beli mana yg berkenan…
    tp yg pastinyer dah xleh nak kai kebaya coz badan semakin naik…wuwuwuuww

  2. cik nick::

    bru jea beli tu pun dlm keadaan yg tergesa2 dan sgt2 tensen kerana xbyk pilihan dhla malas giler huhuhu…. saya mang akan bincang dgn kakak tahun ni tema keluarga kaler ape, itu lah yg kami buat tiap2 tahun semenjak 5 tahun yg lalu… sonokla bila ada tema ni… hahahahha buleh jerk kai kebaya, carikla yg sepadan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s