…JIWA MENGINGINKANNYA NAMUN MENTAL TIDAK MEMBENARKANNYA…

Apa jadah tajuk harini panjang lebar? apakah kau buang tabiat wahai cik ieyza? ouhh aku memang suka meroyan di pagi hari.

Kisah kita kali ini SAMBUNG BELAJAR… jeng jeng jeng… menarik tak?? please cakap menarik sampai korang tak sabar-sabar nak membaca terus ke entri tanpa ada lagi mukadimah meroyan dari tuan belog. ngee~~

:: muka teruja tak hengat dunia!::

Senanya, aku mang teringin giler viva la nak ‘futher study’… ceee guna ayat omputih, haruslah biar ada rasa bangga boleh speaking London gitu kan? walau sepatah je yang ko tau pon! Tahun ni tahun jiwa memberontak nak sambung belajar. entahla kenapa dengan cik jiwa gatai mereyam tahun ini. kalau boleh nak sambung belajar dalam bidang yang aku ceburi sekarang bukan human resouces, bukan biznez, bukan akaun…bukan bukan dan bukan… sebab aku tamau terkantoi dan terkontang kanting di pertengahan simpang empat perlis itu. aku nak ambil course yang aku minat yang aku boleh carry on bukan course yang aku boleh nak menunjuk-nunjuk kat orang. “aii tak mainla nak menunjuk-nunjuk ni beb, sekali jatuh perghhh tak habis ko makan kutukan orang der.” agak-agaknya pe course yang aku boleh amek nanti yang selaras dengan bidang kerja aku ni??? cer bagi pandangan… ceh! cita-cita harus tinggi melangit walau memang takkan tercapai di akalku itu.

tapi… haa mesti ada tapi kalau tak, tak payah aku buat entri ni. setakat nak citer impian aku pe jadahnyer yea tak? okeh jom kembali ke pangkal jalan! tapi buat masa ini memang sangat tidak berkemampuan (sebab apa? nantilah aku citer di lain entri walau pon korang tamau tau hee~~)

ohh itu baru satu sebab, ada sebab lain… walau pun aku rasa aku memang teringin nak sambung belajar tapi selain kisah kewangan tak mencukupi, aku juga rasa aku belum betul-betul bersedia. komitmen untuk sambung belajar sangat tinggi bagi aku. aku nak kena sediakan mental dan fizikal, mental harus kuat, fizikal harus kental! aku tak suka main grabbb je apa yang ada depan mata, setelah aku makin matang dalam pemikiran, belajar dari banyak sangat kesilapan, aku rasa banyak benda yang aku nak kena pertimbangkan sebelum buat keputusan. aku tak mau dah ulang kesilapan yang lepas-lepas. aku harus belajar dan perbetulkan semua benda sebab aku tau masa tak kan berulang kembali. tampo diri sendiri laju-laju, bermadah dipepagi hari pehal ko?

aku pulak jenis tak suka ikut telunjuk/arahan orang… dunlike…. not good not good ya adik adik, tak baek untuk kesihatan masing-masing walau pun memang tak de kaitan tak suka ikut telunjuk dan tak baik untuk kesihatan. lantak! bagi aku kalau aku dah betul-betul dapat sediakan mental dan fizikal untuk sambung belajar baru aku akan buat, bukan atas suruhan, arahan orang/sahabat/ mak ayah/ adik abang kakak/ pakwe makwe/ bakal/ tunang/ laki bini/ bekas dan sewaktu dengannya. aku tak reti nak bagi komitmen kalau orang yang suruh aku sambung belajar, tak kisahla apa pun alasannya… kalau nak paksa paksa jugak aku sambung belajar, ayat aku mudah je “pe kata awak yang sambung belajar?” idok pon aku buat ayat “cari lah orang lain yang educated sama dengan awak” haa hambek ko… itu untuk pakwe/tunang jelah, laki… aku rasa lebih memahami kot. ngeng!

aku bukan nak menunjuk, tapi aku pernah suarakan pada inchik chenta hati… dia setuju aku sambung belajar tapi dia juga paham aku belom bersedia. dia sanggup je nak tolong aku bayarkan pe yang patut (eh3 betui kah statement aku ni? hahaha ayat macam syok sendiri ja… alaa dia tu, cakap je apa aku nak mintak tolong semua dia sanggup) tapi aku tak mau sia-siakan duit, masa dan tenaga aku, at the end, apa aku dapat? nothing~~ jadi dia pon tak ada desak-desak nak suh aku sambung belajar. dia kata bila-bila pon boleh, ada je orang umo 40 tahun sambung, orang da bekeluarga pon ramai yang penting saling memahami-memberi dan menerima. tuntutlah ilmu sampai ke akhirat!(negeri cina dekat sangat sekarang… tak maen r) jadi faktor usia bukan penghalang. yang penting keinginan!

seyes aku tak reti nak dengar citer dan bagi pendapat pada orang yang kena sambung belajar sebab adik badik suruh coz dorang semua lulusan unibersiti, sebab pakwe suruh coz nak kahwin, sebab tunang suruh nak same level dengan dia…ouhh tapi itu bagi aku, aku jenis tak suka dipaksa dan memaksa. lain orang lain cara hidup dia. pehal nak share share cara hidup lak kan? so jangan la terasa dengan entri aku kali ni, aku juz cerita bagi pihak aku je, pasal diri aku. aku pon hormat pe keputusan korang, tak kisahla pe alasan korang… aku sokong dari belakang. aku tahu ilmu itu penting. dan aku bersyukur walau setakat lulusan tak seberapa tu aku dapat kerja gabemen, jadi lepas dapat kerja pon aku boleh aje nak sambung belajar kan?? apapun simpan niat dulu…insyaAllah akan ada rezeki aku… Niat tak menghalalkan cara *tetiba*

 

::motip letak gambo ni? entah… carik gambo lain ta jmpa pulak…hampa!::

notatangan:: bagi yang dah berkelulusan U tu boleh ta bimbing aku dimasa hadapan bila aku memerlukan?? Course apa yang best yang sama label dengan kerja aku yeap?

notatangan2:: ni senanya aku jawab pertanyaan kawan aku semalam. dia tanya apa akan aku buat, jadik dengan jujurnya aku nyatakan apa yang akan aku buat bukannya nasihat!

12 thoughts on “…JIWA MENGINGINKANNYA NAMUN MENTAL TIDAK MEMBENARKANNYA…

  1. course ape yg best yg same lebel dgn kerja kamu? course secretary la agaknye.. :)) takpon try tgk kt universiti2 kos yg dowg tawarkan.. then list kan ape yg kamu rase kamu berkenan nk blaja, pastu tnye bebudak yg ad amek kos tu, tnye pro n cons dye.. then tgk ngn bajet yg kamu ada.. pastu tawakal dgn keputusan yg kamu buat.. hehe.. tu yg sy wat dulu sblom sy sambong blaja.. maceh.. harap berguna ea.

    • ::Human:: waaaa mekasih mekasih…wink3. ada erk course secretary?? wahh ni yang makin teruja ni. maulah, pasni paw wet chenta hati kih3. UiTM ada gak course tu? skrg ni lam otak dok terbayang UiTM je..ngee~ kamo0 punya penerangan sangat bagus dan saya sangat2 menghargainya. mekasih sekali lagi. tapi bukan dalam masa terdekat ni lah saya nak sambung belajar maybe taun dpn atau 2tahun lagi. insyaAllah nanti ada kelapangan akan bincang dgn chenta hati lah~~

  2. wahh…sonoknyer kamu nak sambung blajo… kalau kamu nak amik course yang related dgn kerja kamu as secretary skang…dekat uitm tuh kamu leh amik course sains pentadbiran or office management…PA2 opis saya semua sambung study kat uitm dalam course tuh…kalau kamu dah sah jawatan kamu leh apply pinjaman dengan jpa..tapi utk first sem kena support sendiri dulu..kalau belum sah jawatan kamu kena tanggung sendiri la semua yuran belajar tuh..yuran uitm takde lah semahal uni lain..saya sokong kamu..ehehehe saya pong ghindu ngan zaman2 kampus dulu…wuwuwuwu tp dah malas nak sambung degree…otak sudah beku wat masa skang…kehkehkeh chaiyok2…

    • ::nicki:: wahhh terima kasih atas penerangan kamo0 nicki… mekasih sangat2 tau. boleh la sayer tambah maklumat sikit2. sekurang2nya saya ada pengetahuan dh. lebiu u la my prengg. tp kan bukan masa sekarang, insyaAllah… maybe tahun dpn…tengok kalau ada rezeki yang diberikan Allah. sayer ada rasa nak sambung tp belum bsedia. lagipun belom confirm lagi. hukhukhuk. dh take noted penerangan kamo0 ni…. sukanyaaa bila ada org mau kongsi pengetahuan!!!!

  3. belum confirm lagi takpe..cuma xdpt nak wat pinjaman belajar jer la…budak unit saya pon guna duit kwsp dia utk byr yuran sebab dia xleh apply pinjaman jpa lagi coz lom confirm..asalkan semangat utk belajar itu ada teruskan la niat itu…

    • ::nicki:: tamaula… sayer mang belum betul2 bersedia lagilah nicki. sayer cuma tanya pandangan kalian. sebab nak berkongsi pengetahuan supaya senang dikemudian hari. nnt nk pk exam nk kompem la nak study…..ouhhh sayer ta mampu. pelan2 kayuh donk! takpe satu2 belajar bila2 pun boleh selagi masih hidup. insyaAllah andai ada rezeki dan saya dah betul-betul sedia mental dan fizikal sayer akan sambung belajar!

    • ::snow:: mekasih kerana memberi sokongan, ha’ah memang ratus2 tapi… tak pe nnt ada masa sayer cerita masalah saya di next entri k?? ermm sayer nak amek diploma baru…sobsobsob… lgpun nak naik ke N27… wink!! tamau la tunggu naik gred lambat sangat!

  4. owh..eza baru nak amik dip ehh…bukan eza ader stpm ker? naper x apply degree terus…wahh dah naik gred nanti gaji pong masyuk ahh…keje pa kan elaun dia pong masyukk…ehehehehe leh la up pasneh bajer secret recepi laks….kahkahkah x abis2 keje nak mengepoww orang…ngaa~~ okehh.gud luck yer for ur niat tuh…jgn lak nnt2 kamu terbantut cam aii ngan snow dah mls nak sambung…tp insyaAllah la, ati neh masih ader lagi niat utk sambung study bila tgk ramai kwn2 opis duk sambung study..cuma xtau jer lg bila masa itu akan tiba n lom bersedia lagi…semoga impian kamu tercapai… ^__^

    • ::nicki:: ehhh afta stpm muleh amek degree terus erk yunk?? waaa tengok betapa naifnya ai sampai tatau pong leh amek degree terus…. mekasih nicki. hahaha itu antara tujuan utama nak sambung belajar tu leh naik gred naik gaji…kuang kuang kuang…. insyaAllah lau ada rejeki opkoz la dear ai banje u SR tu… cakap je pe u nak…hakhakhak. takkan terbantut, sbb tuntutan idop yg buat ai nak sambung belajar walaupun lambat. sayer pong samer dgn kamo0 “masa blom tiba dan blom bersedia”. amin~~ insyaAllah yea cayunk… mekasih banyak2 tau atas dorongan kamo0. hepi sangat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s