…MELAKA BUJET TRIP::DAY 3…

Tarikh:: 12 December 2011

Masa:: seperti yang tertera

Tempat:: Melaka —> Sentul

-8.00am-

Bangun, Mandi, Bersiap nak balik macam biasa… sarapan~

-9.00am-

bertolak tapi singgah di bandar hilir sekejap sebab cik kakak nak beli cenderahati buat kenkawan beliau, aku macam biasa… tido dalam kereta. demam masih belum kebah.

dalam jam 12 tengah hari meneruskan perjalanan dua jam kemudian sampai dirumah setelah berhenti makan di RNR apantah aku pun lupa. sekian. laporan lengkap dari Cik Ieyza Azmiey. Sekian terima kasih~

::thanks 4 reading guys::

notatangan:: Journey end here

…MELAKA BUJET TRIP:: DAY 2…

Tarikh:: 11 December 2011

Masa:: Seperti yang dinyatakan

Tempat:: Melaka Bandar Bersejarah

-7.15am-

Bangun, mandi dan sarapan di hotel, untuk tiga orang dia bagi percuma satu. makanan dia… boleh geleng kepala oke. memang boleh berdiet. pilihan tak banyak dalam dua tiga pilihan je. dan kurang tahap kesedapan. entahla maybe masa tu aku dah mula rasa tak sihat nak demam kan tu yang jadi macam tu…. huhuhu, juz ada pilihan kuetiow goreng, roti canai and roti bakar, sadis kan?

-9.00am-

Mulakan aktiviti melawat tapak. ke Mini Malaysia dan Mini Asean, tapi bila sampai rasa macam nak menjerit kuat kuat. dah jadi macam orang gila pon ada waktu tu. sebab TUTUP untuk renovation, jiwa oke. dari jauh engkau datang semata mata nak pegi tempat ni, boleh dia tutup, harus la aku meroyan kan? huH!!! dah tu pegi la kedai kecik kecik kat tepi tu beli cenderahati buat kenkawan. bulan tiga tahun depan baru bukak balik. siotttttt oke!

::muka tak puas hati sebab tutup::

#oke ada satu benda yang nak dikongsikan dengan u olls semua, kalau nak membeli kat kedai cenderahati ni, korang pergi kedai depan sekali, kedai first yang sebelah kedai makan tu, kedai dia memang sangat murah gila vivas oke, kalau korang pandai menawar korang akan dapat harga yang superb murah dan tuan kedai memang sangat peramah, baik dan lemah lembut. seyes, tak tipu. kalau kedai dia wujud lagilah masa korang pegi tu :p #

-9.30am-

dah tu terpaksa la pergi berjimba ditempat lain kan? we olls pergi Taman Seribu Bunga (lah sangat kan….) bunganya tak ada pon, bunga plastik berlambak! tapi seyes tempat itu sangat cantik dan bersih, maybe sebab masih belum bukak lagipun belum siap sepenuhnya. tapi dia dah bagi kami masuk. memang best nak tangkap gambar di waktu pagi cenggitu sebab engkau boleh feeling feeling macam engkau ada kat KOrea oke.

::chantek gila kan tempat dia::

-11.00am-

Meneruskan perjalanan melawat muzium lebah… memang best sebab dorang jual madu asli.

then we olls ke Taman Rama-Rama… nama jelah taman rama rama tapi taman untuk rama rama tu sekangkang kera pon tak lepas oke. banyak reptilia, segala jenis burung… tempat rama rama sangat kecik. so motip? reject! masuk sini kalau engkau orang bawak kamera kena bayar rm3 tau, tapi aku pakai kamera tepon so senyap senyap sudah… wakakakka. tak salah aku sorang rm8 sekali masuk.

::taman sekangkang kera ni je utk rama2 boleh? ini muka aku sedang menahan kegelian…lupakan edisi close up tembam giler itu::

habis round a bout~ we olls menapak pulak ke MYDIN, oke masa ni aku seyes dah tak larat… sebenarnya aku demam masa ni… tapi usaha gagahkan diri. at the end fail oke. memang tak tahan, so aku ambik keputusan duduk dalam kereta. tido. biar je dorang shopping nama aku nak menyeksa diri mintak ampun.

-5.00pm-

balik ke hotel. seyes aku dah lembik masa ni. mandi air panas, terus aku boom! tido. dorang pulak rehat rehat kejap terus ke MITC, aku tamau pergi…demam aku dah tahap kritikal. so layan tido kat bilik aja sepanjang masa. sadis kan? stop here dah tak ada cerita menarik.

…MELAKA BUJET TRIP ::DAY 1…

Tarikh:: 10 Disember 2011 (entri sudah basi. harap maklum)

Tempat:: Melaka Bandar Bersejarah

Masa:: Seperti yang dinyatakan

(PERHATIAN! SEGALA ENTRI BERKENAAN MELAKA INI MEMUATKAN BANYAK GAMBAR… JADI JIKA LAMBAT LOADING, PADAN MUKA KORANG… hahahah! keji kan?)

– 8.30 am –

Bertolak dari rumah di Sentul bersama puan emak dan inche ayah also tak lupa cik kakak tuan empunya kereta dan duit yang menanggung segala perbelanjaan percutian. baik kan cik kakak aku. After bertolak sempat berhenti sarapan di Restoran Jejantas Ayer Keroh. Aku order Nasi Goreng Ayam yang berharga rm5.90, boleh buat ganti nasi goreng USA oke harganya tu. tapi nasi dia tak bes dan ayam dia kecik macam ayam tak cukup makan dedak, dahla tu keras tak hagak!

-11.00pm-

Sampai aja cari hotel nak check in, disebabkan walk in so gasak jelah hotel apa pon, janji dapat tido dan selesa kan. sebab dah malas nak fikir. jumpa hotel nama d’VILLAGE… hotel sangat gah oke. sangat! tapi….kemudahan dan kondisi agak menghancurkan. cerita pasal bilik kejap lagi akan dicerita sebab ini belum masuk part bilik lagi. bilik dia harga rm190 semalam sebilik with 3 single bed, family room semua dah penuh. nak ambik family chalet mahal rm290… hakhakhak. bilik adalah untuk tido saja jadi tak perlu cari yang mahal mahal (tapi tak bermakna tidak perlu selesa) so ambik jugaklah, lantak! harga bilik include breakfast for 2 pax. check in kul 3pm jap lagi, boleh? we olls ambik dua malam. disebabkan lambat lagi nak check in pergi la berjalan anak banak dulu.

12.00pm

Jalan jalan kat Taman Buaya, Ayer Keroh. Sekali masuk rm8/pax (dewasa). Taman Buaya tu not bad, berbaloi la dengan harga sebab engkau boleh pusing satu taman besar tu sampai seploh kali tade sape kisah. sempat bergambar dengan replika replika bangunan yang best kat mesia ni ha. ambik replika jelah nak pegi betul betul tak dapat.

dsc04799

 

dsc04800-e1325331699683

:: Replika Bangunan Parlimen::

dsc04802

::Replika Istana Kehakiman::

dsc04804

::Replika Bangunan Perdana, Putrajaya::

dsc04806

::Replika Litar Sepang::

untitled

:: Replika Tugu Negara ::

untitled3

:: Replika Masjid Negara ::

then kitaorang masuk Rumah Hantu, rm3/pax aku lah tu yang tergedik gedik nak masuk. nak buat cobaan rasukan ablasa kat diri sendiri. konon nak menguji tahap keberanian.. cerita pasal Rumah Hantu, not bad jugak…boleh tahan walau tak begitu menakutkan. cuma gelap sangat sangat jadi jalan macam sipot sedot… mengesot je. hahahha! seyes kelakar oke. apa yang mengejutkan bila ada kain (macam baju pontianak dengan rambut pontianak tu) betul betul hempap atas kepala dan lalu depan muka. memang bertempik jugaklah aku sebab aku orang first yang kena. tapi bertempik ala ala ayu jelah… reputasi anggun kena jaga oke. suara hantu tak ada yang ada cuma bunyi kete api. motip?? pastu bercampur dengan suara budak yang jaga tu… ouh sungguh tak lulus bahagian sound effect.

perjalanan diteruskan ke Taman Botanikal Malaysia – tak bes, seyes tak bes. tapi tiada sebarang bayaran yang dikenakan untuk masuk kedalam. sayangnya tak ada apa dalam tu, hanyalah hutan dan pokok pokok sahaja. sesuai untuk jogging or jungle tracking. we olls egat nak naik buggy je sebab tak larat nak redah hutan tu jalan kaki, mau balik ni naik kerusi roda je. tapi kena tunggu lama sangat, ramai orang. nak tak nak kena jalan kaki jugak tapi separuh jelah, tak kose nak jelajah sampai habis. tak ada yang menarik so tak lulus.

2.00pm

Balik ke hotel dah gesa gesa receptionist tu nak masuk bilik, tak larat oke. penat sesangat, hotel lain check in kul 2pm engkau sampai kul 3pm haruslah kejung kita orang nak menunggu kan? Bukak bukak pintu bilik mata agak kejulingan nengok bilik itu. macam indah khabar dari rupa lah jugak… bilik dia oke, bilik air lagi lah oke, luas dan cantik. cuma tahap kebersihan agak tidak memuaskan pastu agak berbau… bantal, selimut dan kain tuala semua berbau. huh! tak selesa oke. so tidak lulus disitu. bila rasa tak selesa automatik jadi sangat tidak seronok untuk duduk dan tido rasa nak berjaga sepanjang malam, tapi customer service terbaik oke.

5.00pm

Jenjalan di Jusco Melaka (macam la kat KL tu tak ada Jusco kan?) sempat jugaklah rembat enam helai baju…setelah berkurun aku ni tak bershoppin baju kan. memang kali ni puas hati jugaklah. RM100. habis simpanan aku selama setahun..huhuhu tak pelah janji berbaloi baloi. nampak juga hasilnya bila gigih menyimpan. sempat jugaklah makan kat fo0dcourt, makan nasi goreng kailan sotong, memang terbaekk! sedap. sangat!! memang bes, tak tipu…sumpah sedap.

::nasi goreng kailan sotong…nyum nyum!::

:: ini baju g jenjalan~sangat sangat murah dan sangat chantek!! ::

:: ini baju untuk g kerja, pon sangat murah gila oke! ni semua hasil rembatan dari JUSCO::

Then the journey continue tomorrow.

…SILA JANGAN BUAT JAMBAN ITU RUMAH ANDA…

Tarikh:: 27 Disember 2011

Masa:: 8.15am

Tempat:: Pejabat tempat aku kerja

Pepagi buta lagi masuk toilet, tengok dah ada manusia di dalam. alahai… oke takpe aku sanggup je tunggu kejap. sebab tak suka nak guna toilet biasa sebelah lagi. jadi tunggu jelah dengan harapan manusia itu keluar cepat. tiba tiba aku dengar bunyi kertas. sah! dia tengah baca surat khabar. oke panas! panas!

weyyh kalau yea pon engkau nak membuang lelama dalam toilet sampai nak berumah dalam tu pon disebabkan engkau memang sembelit atau cirit birit tak ada orang nak kisah oke. seyes tak ada orang nak kisah tapi kalau sebab engkau nak baca surat khabar sambil menikmati hasil pelaburan sila jangan buat jamban tu hasil hak pensendirian oke. sila jangan berumah didalam. nak baca sokhabar sila balik tempat, duduk situ diam diam baca lah sampai esok malam, tade sape kisah. kalau ada pon bos engkau jelah, sebab engkau tak buat kerja. 

adakah sesuai tandas kakitangan jabatan itu engkau gunakan macam tandas rumah engkau. apa engkau ingat engkau buat pelaburan dekat bank amanah saham bumiputera ke haper? *eh? pesal asb jugak yang jadi mangsa?* sambil sambil menunggu nombor giliran dipanggil engkau silang kaki sambil baca sokhabar macam engkau la otai yang tahu segala isu-isu semasa dan dunia. oh pelisss oke. ini bukan tempat nya. engkau nak macam tu sila balik rumah, tak ada orang nak kacau engkau! kat sini ramai orang nak guna toilet. huh! menyusahkan betul. dah kalau aku kena ceri beri pagi tu tak ke naya? boleh tak jangan pentingkan diri sendiri? engkau nak melabur sila jelah tade sape nak kisah tapi kalau sampai nak membaca sokhabar dalam tu pe jadahnya?

hissss pepagi buta dah buat aku angin. nasib aku nak guna toilet dalam kadar segera. kalau tak mau aku tunggu je dia dalam tu nak tengok sape manusia tak sekolah tu. meh aku nak sekolah kan balik. sila jangan buat pangai tak senonoh begini ya adik adik~ kat sekolah ada ambik sivik kan? belajar leklok biar ada kesedaran, kalau cikgu tak ajar meh akak yang ajar. huh!

*ada bran?*

notatangan:: lenkali aku nak melabur aku bawak novel. habis satu novel baru aku keluar. boleh?

notatangan 2:: banyak betul “SILA” aku harini… tensen punya pasal

notatangan 3:: gambar tak ada kena mengena dengan entri