…BETUL KATA NURUL BADIAH LAI:: ORANG ITU MEROYAN…

Email dari seorang kawan……
(aku pon tatau camne dia leh investigate si polan itu. katanya melalui komen di belog ni… entah…)

*masa ni kawan aku juz kopi pasta, malas katanya nk print screen, sbb dia ingat tk kan berlanjutan… dan ini adalah menipu, aku dah check dan tak ada sebab link tu tak diaccept pon dan belog sudah diremove… tapi nak jadikan engkau perempuan suci dan aku perempuan gatal kenalah buat cerita macam ni kan?*

*yang ni yang terbaru… dah engkau nk public (highlite merah) sangat kan? pe kata aku post je kat sini biar semua orang baca… aku pon tak hingin nak baik dengan ko, simpang malaikat 44. tak reti nak kawan dgn org hipokrit*

ada lagi, tapi malas la aku nak letak banyak2
oke, like this la ya cik cik, puan puan.. apa aku nak kata…
mulanya memang aku nak sangat reveal namanya dan muka sekali
tapi lama aku berfikir sama ada nak revealkan ke atau tidak,
aku serious malas nak gaduh tapi dah engkau nk public sangat mehla kita share ramai2….
akhirnya aku revealkan ni saja sebab apa?
aku fikir biarlah dia sorang yang dapat dosa mengumpat dan mengaibkan aku kan…
kalau aku buat macam dia nanti dosa kami sama, tak best… so bagi engkau sorang sorang dosa tu,
aku tak nak lah, terima kasih….
secondly, kalau aku reveal nama and gambar dia bukan ke aku sama macam dia???
tak ubah perangai dot dot dot cam dia kan? so tayahla….
aku tak nak la berperangai dot dot dot cam dia. tak best.
sebab orang yang perangai macam ni memang tak ada life, kalau ada pon tak happening….
dengan erti kata lain meroyan.

sebab apa aku marah??? sebab aku tak pernah langsung sebut nama dia…
kalau ada pon aku sebut sebab memang engkau komen blog aku guna nama engkau sendiri
( rasanya tak adalah setakat ni… kosserr aku nak tulis tulis nama engkau) tapi tak ada lah aku letak nama penuh Puan I******* S******* Binti R****** kan????
(letak banyak banyak bintang biar korang xleh teka…har har har….keji tak?).
Sekarang kita tengok siapa yang mula dulu??? korang nilai lah sendiri.
aku tak kata aku baik… aku jahat aku tau…. tapi nama nak mengaibkan orang tak lah…
sekurang kurangnya walau aku jahat aku tunjukkan perangai sebenar aku….aku tak hipokrit,
kalau tak puas hati aku suarakan… tak ada lah aku nak buat status nama engkau kan…
engkau boleh tanya kawan kawan aku….. pe kata engkau letak gambar sekali link blog ni terus biar ramai ramai kawan engkau baca… lagi hebat….

dahla…. aku cuma pegang kata-kata kat bawah ni… aku baca dan aku akui…
akhirnya biarlah engkau… aku malas dan penat… aku sudah cukup bahagia sekarang,
tak perlu layan orang tak bahagia macam engkau.
cuma aku pelik, laki engkau ni pengecut ke apa ya?
bini buat apa pon, mengata orang, mengaibkan orang laki tak pernah larang….diam diam je…
kalau larang mesti engkau dah serik sekali letak je nama aku kan…. taat katanya,
engkau kan perempuan lindungan kaabah…. suci gila… hahaha.
sudahla… dah nak puasa tutup buku pasal engkau.
yang penting satu je engkau kena ingat, aku tak maaf engkau dunia dan akhirat.

engkau bawak dosa kau dengan aku sampai la ke akhirat sana, ke padang masyar, ke neraka sekali pun.
nama nak maafkan kau tidak sekali-kali.
sumpah, aku tak kan memaafkan. sekian. terima kasih.

——————————————————————————————————–

sumber cerita dibawah:: Because She Is Nurul Badiah
(
cerita adalah panjang, harap maklum)

bila nama kau jadi bualan..maknanya ada orang tengah meroyan..

before aku nak kupas lebih lanjut..try tanye kat diri sendiri..
besanya sebab ape kau selalu jadikan “seseorang tu” center of your conversation??
asyik nama dia je yg kau duk sebut2 siang and malam??
mesti jawapannya sikit tidak pon samada kau gile bayang or kau sebenarnye meroyan sebab mybe kau dengki, kau tak suka, kau rase dia macam tu macam ni(sebenarnye tu kind of jeleous gak)
betul tak?

so bila nama kau jadik sebutan orang2 yang tak sepatutnya..
kau patut rase hebat..bukan rase sebak tak pasal2 pastu nanges!
and besanya orang cakap..kalau dijadikan sebagai topik perbualan..jarang sangatlah orang cakap yg baek2 tentang kau..besanya yg orang duk suka gossip2 ni bila ade benda yang tak berape nak baek tentang kau.

eh.
even orang tu suka kau.minat giler kat kau.tapi dia tak dapat kau.or kau tak pernah nk pandang.or kau tak pernah nak kenal.biasanya ayat yang akan jadik topik perbualan adalah “kau sombong.kerek.mcm lawa.” and macam2 lagilah rekaannya..adik aku cakap..kalau lelaki kate camtu kat pompuan..besanya dia suka tapi tak dilayan.kesian.and vice versa.

and kalau ade somebody yg jeles ngn kau..pencapaian kau..
besanya ayat yg jadik perbualan adalah ” kau ni tak bagus sangat pon..dengar cite bla bla..”
and even the way kau menkedarah pon jadik isu..the way kau senyum pon akan dipersoalkan..

eh.
tapi kan.
syukur gak kalau orang jadikan kau ni sebagai topik perbualan..
kalau dia cakap yg betul tentang diri kau.maknanya mengumpat.
kalau yg salah.maknanya fitnah.
pahala.
alhamdulilah.

kadang2 mentaliti sesorang tu memang jenis suka mengata and gossip tentang orang..
kain orang nak dijaga padahal diri sendiri pakai seluar dalam mydin je.
tak stylo ah.

spesis yang suka mcm ni actually sangat2 bahaya,
even kau tak kenal dia.dia tak kenal kau.tapi once dia pernah dengar nama kau.
dia bleh create story box office kat orang lain.tak pasal2 nama kau berade dalam ranking tertinggi padahal kau sendiri tak tau ape2 pon.
ah biarlah.
orang sedap2 duk mengata kau.pastu dia dapat dosa free2..kau ilek dah lah sambil main fb ye dak?

orang stylo ni tak amik pusing benda2 bodoh camni kn?

kalau suka kat seseorang..admit je.nak jadikan topik perbualan pon..cakaplah yg good2 kn.
orang tak nak sudah.tak layan mentaliti orang bodoh yg dulu kau cakap ” eh awk lawalah” then bile orang tak layan kau cakap “jgn perasan lawa lah”..memang tak ah der.

kalau jelous kat seseorang..kau usahalah biar orang lain pon jeles kat kau.
jangan ah sebab kau jeles kat dia.kau nak buat sume orang benci kat dia.
memang tak rockkapak ah camginih!

opps.
tak tuju kat sapa2 pon.
nilai diri sendiri sudah.
kalau rase pedas.udah udahlah makan cili.
sila terasa.
peace

notatangan:: buat cik lyn, thanks for da info. tapi lepas ni tayahla ko bagitahu aku. aku malas nak amek tahu. kalau aku tahu aku sakit hati, lebih baik aku tak tau….oke… kalau ko nak sangat stalker pe kata ko add friends je dengan dia, lagi senang… muahahaha

8 thoughts on “…BETUL KATA NURUL BADIAH LAI:: ORANG ITU MEROYAN…

  1. Add friends?
    Tolonglah… kosserrrr…. ok lepas ni iolls tak tengok dah, marilah kita mensucikan diri. Esok dah ramadhan. Selamat berpuasa uolls.

  2. yippi..aku suka sangat baca entry belog Nurul Badiah Lai tue..setuju..watpa nak pot pet pasal org tue tiap masa kan..dah ckp sekali tue boleh accept kot, tp kalau dah berkali² dgn ntah apa² nya, mmg meroyan tue..well, i ucapkan selamat berpuasa to u darling..life is beautiful ^^

    • ::izuee::

      khanss? ntahla dia tu apa lagi yg dia tk puas hati… bosan agaknya…
      biarlah dia… selamat berpuasa shayam…. mintak maaf ada salah silap ya… yess! my life is beautiful! hiksss >.<

  3. mantap ah!!! bapak secukup rase ni hoihhhh!!! terbayekkk! kalo beliau tak terkedu tataw la tu, ati batu campor besi, campor simen campor kene grell gamaknye kahkahkah!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s