…FAMILY TRIP 2:: KELANTAN…

after mandi manda menyegarkan diri… we olls anak beranak terus la gerak mencari makanan.
tempat pilihan adalah yang berdekatan sebab malas nak jalan jauh jauh plus masa itu adalah emas.
jap lagi nak berjimba di pasar malam wakaf che yeh katanya. jadi carik yang dedekat sudah.
akhirnya dapat medan selera…. apa menda nama ntah.. aku tak ingat la pulak….
sebab masa tu panas melampau jadi mo0d untuk mengingat adalah minimum kot.
yang aku tau… air air air…. burok betul perangai.

gambar apa pun aku tak amek, tak tau la kenapa mo0d bergambar
adalah sangat merundum masa datang sini… jadi engkau orang janganlah mengharapkan pape gambar dari aku… semua nya aku ambik dari pakcik GOOGLE je… hehe… 

*medan selera yang tatau nama*

kedai dia memang banyak… acu pilih je kau nak lepak kat mana.
kami ambik kedai kedua dari depan, sebab dia je yang nampak macam
bersungguh sungguh nak bagi makan. hohoho…
sesambil tu kau pun boleh beli makanan gerai kecik kecik tu makan kat situ. macam macam ada.
tapi agak terkujat sebab resit untuk empat orang makan agak tinggi,
tak menjangkakan harga yang sebegitu bila kau ada di kelantan.
tak pelah nak buat macam mana kan, dah itu rezeki dia. 

habis makan kami terus jenjalan di pasar malam wakaf che yeh.
perghhh tudung dia boleh buat gila oke… dengan baju baju lagi…
cuma harga adalah tidak semurah macam mana membeli di rantau panjang…. agak mahal sikit… kesudahannya tak membeli apa pun sebab dah banyak memborong di rantau panjang.
insap insap sikit….. apa kau nak habiskan seriban?

*masa kami pergi tu masih siang jadi banyak kedai tak bukak, rugi pulak rasanya*

habis berjalan kami terus pulak ke Pantai Timur Mall, still tak ada apa kat situ.
cuma baju kerja adalah murah, aku baru berhajat nak beli
sepasang dua baju crocedile untuk MR HER, tapi sayangnya semua size L, XL, XXL…
kalau inche aku pakai harus la boleh muat sorang lagi dalam tu…
bapak besar…. so tak dapekla nak membeli.
cuma kat situ aku beli baju untuk si kecik Nuha yang baru lahir tu…..
anak BFF aku Puan Eby Safiah~

Kendian, tekak memasing pon dah kering sebab cuaca panas walaupun malam,
jadi singgah kedai roti yang ada cafe sekali~ minum minum kat situ.
Me order Cappucino… bapak besar gelas dia and murah…

after minom terus pulak shoot ke KB MALL, apa ya yang istimewa?
entahla sebab aku sendiri pon tak membeli pape kat sana. sekadar pergi window shopping sajork.
tak ada yang besh kot. cuma beli beberapa barang yang aku rasa murah berbanding Key Ell.
ohya! aku ada beli satu kain ni…. seyes chantek jenis sari 6meter…
katanya kain ni memang eksklusif la, tak ada beb orang dalam mesia pakai kain ni sebabnya dia sendiri ke India untuk buat corak dan tempahan.
perghhhh memang cantik berbaloi baloi… retail price is RM200

badan pun dah penat gila, mata pon dah ngantok.
so terus balik ke hotel, mandi manda and bo00ooom tido ar….
simpan tenaga untuk hari esok pulak…. lena sungguh tido.
pes time aku berjalan dan bertukar tempat tido aku selena ini
dan alhamdulillah tak demam macam pengalaman pergi melaka tahun lepas,
asikla melepek atas katil sebab tak larat nak jalan dah.

esoknya bangun mandi manda lagi..naaasssibbb sangat aku bangun awal sikit dari selalunya….. gila ar. habis aku mandi je terus air tak ada… perghhhh kalau tak….
haruslah serabai aku berjalan hari tu…. tak mandi tak apa,
sebab aku tak mandi seminggu pon still wangi dengan harapan tidak berpeluh la. hahaha!
pagi tu kami bekpas kat bilik je, beli nasi berlauk yang mahal nak mams~ tu and buat air neskopi sendiri. kesian tak? then siap je makan, kami dah packing packing barang bersedia untuk check out….

sebelum balik sempatlah kami menyinggah dulu kat tempat paling femes kat kelantan ni,
apa lagi la kan kalau bukan Pasar Siti Khadijah….. sekali lagi gila! 

memang aku memborong tudung di sana, yelah tahun depan dalam pertengahan tahun
dah nak start pakai tudung katanya kan…. haruslah agenda utama memborong tudung dulu buat stok. habis tudung and selendang aku kaut. semuanya below rm10.
tak kisahla belian ke tak ke, pelangi ke, tone ke haper ke….. mana ko nak dapat weyh!

selesai bershoppin disitu kami terus ke Bazar Tok Guru, berkhubah hijau gitu…..
kat sana tak ada apa kecuali kain and tudung…
sempat jugak aku rembat kain batik pasang untuk buat baju…. hewhewhew… nikmat nikmat.
habis lagi rm1++ kat sini. gila oke! batik yang bukan sebarang batik katanya.
memang kat kelantan je pon ada batik macam ni. susah la nak cari kat tempat lain.
tataula kalau tetiba ada je kan… tak pernah pulak aku jumpa.

done! kami melepak pulak di kampung kraftangan…
kat situ aku beli hadiah untuk inche… wau bulan…. minat sangat beliau dengan wau tu,
maka nahhhh hambek kau sekali yang besar aku bagi.
dengan keychainnya sekali……

lepas membeli terus sapedek, kenyang pewot mehla kita kembali ke pangkal jalan.
selesai je kami terus shoot balik ke terengganu.
alhamdulillah akhirnya selamat sampai walaupun banyak sangat halangannya masa nak balik tu. 

tu jelah ceritanya… apa yang aku nak cakap kalau korang datang kelantan
silalah ke tempat tempat yang aku sebutkan tu, In Shaa Allah tak menyesal …
nak nak lagi korang memang wajib ke Rantau Panjang (kalau korang gila kain baju macam aku)
dan silalah kumpul duit banyak banyak memang rambang mata la… 

pesanan yang aku dapat dari blog kelantan tu…
kalau korang pergi ke sebuah kedai dan mintak kurang tapi tokey dia kerek semacam,
silalah jangan membeli disitu, sila ke tempat lain sebab
banyak lagi kedai kat situ yang sama je dengan kedai sebelumnya yang mana
boleh menawarkan lagi harga murah pada kita.
kecuali engkau anak tan sri aku tak payah cakap pape la kan.
tapi untung wat rm 500 kau habis kan dengan macam macam barangan,
berbanding dengan 4-5 barangan je kan? so pilihlah dengan bijak oke.

2 thoughts on “…FAMILY TRIP 2:: KELANTAN…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s