…THE DAY IS TODAY…

today lah sangat… padahal semalam… 

HEPI SECRETARIAT DAYS TO ALL SEKSIS TERI!! aummm!

(berzaman dah tidak ku gunakan perkataan aumm aumm itu.. ehem!)

24 APRIL 2013 

itu tarikh sebenarnya, tapi disebabkan pemalas tak payah cakap pape la. ni pon malas senanya tapi ngantuk plus lapar maka baiklah aku buat benda yang berfaedah.

apa yang perlu ku karutkan disini ya? karutkan oke bukan carutkan…

sekarang ni bukan senang nak dapat kerja kan? ramai gamaknya penanam anggur diluar sana… aku pon pernah lalui frasa itu. bosan? ehhh tak.. aku lagik suka dapat lepak lepak kat rumah mengajahkan badan. tapi tula, fulus tak ada kan? tu sebabnya usaha tangga kejayaan jugak cari kerja.

sekarang nak keja jangan memilih, itu je nasihat aku. apa yang terlintas depan mata, grab je dik non. tak kiralah swasta or goverment ke… rembat saja dulu. sebab once kau dah mula kerja, mata kau akan terbuka luas untuk cari peluang pekerjaan lain. Apa yang penting, kau ada pengalaman. Sekarang mana mana pun nak pengalaman. Kerajaan pon. 

kalau nak diikutkan aku mana layak dapat job P.A ni, tak ada latar belakang dik oi. tapi masa aku kerja swasta itu adalah tugas sampingan aku, menjadik seorang P.A
well kau mampu, selain tugas hakiki kau dapat tugas P.A jugak.
so aku belajar dari situ dan ambil segala pengalaman yang ada.

hidup ni satu je falsafah dia. kau takkan dapat apa yang kau nak. lets say kau cakap kau tak suka or tak minat kerja tu… kau nak kerja yang kau nak. kau takkan dapat sayang, takkan……. kecuali kau terima job tu dan maybe lepas tu kau dapat kejar cita cita kau. so, jangan memilih… kerja dulu. janji duit masuk. gila tak nak duit kan?

dulu aku pun tak rasa aku dapat kerja ni. tak terlintas langsung lahai. tapi entahla, aku kerja macam macam, cita cita aku stewardess and police. aku pernah masuk kelas stewardess, dari situ aku belajar jadi manusia yang percaya pada diri, anggun dan cintai diri. belajar makeup. belajar buat tiket. tapi susah woihh nak mintak! pastu isi polis.. ahahaha tak de nyer nak dapat kan. 5 tahun aku isi SPA setiap tahun akan isi dua kali. sementara tu aku main kerja je apapun, asalkan aku ada duit dan ada pengalaman.

akhirnya aku dapat job sekarang. alhamdulillah. mula mula macam tak boleh nak terima la sebab tak ada minat, tapi once aku dah ada dalam kelompok ni, aku jatuh cinta sendiri dengan kerja aku. sebab tu aku tak pernah menyesal dapat kerja ni dan tak mungkin berganti kerja. i luv my job. selama lamanya aku akan begini sebab aku dah berasa selesa duduk ditempat begini.

nak kerja jangan asyik fikir nak yang senang, tak ada kerja yang senang wahai sayang. tukang sapu pon tak mudah oke kerjanya. penat dan rumit. orang akan nampak kerja aku ni besh la kan, duduk depan pc, lepak lepak goyang kaki… duit masuk… men fb, update blog. 
yeaaa memang mudah sangat! -_- sumpah bosan.

sampaila satu waktu, kau sibuk baru kau tahu sibuk kau mengalahkan orang lain. ha ambik nak sangat kan! as a P.A kau tak dapat nak jangka masa kau, sebab kau tak ada tugas hakiki, tugas kau bertindak mengikut arahan dan tugas kau kena bersedia dengan benda benda urgent, dengan erti kata lain pukul 8pm pon belum tentu kau dapat balik. 
kalau kau ada tugas hakiki, kau boleh chillex bahagikan tugas kau. “yang ni buat esok. yang ni settel lusa…haa yang ni lambat lagi… bulan depan boleh buat”
tapi job macam aku, cuba kau buat macam tu tugas kau. nak matik bolehla cuba. sebab kerja aku melibatkan orang lain.

katalah tak update minit fail kan, kang kejap kejap ada la makcik makcik datang bertanya “nuriza, u dah siap ke, ai nak guna fail tu” “nuriza, mana fail tu, ai nak”
mampoo kau nak tangguhkan kerja? semua arahan kau kena siapkan, no tangguh tangguh….
itu bahagian aku la, bahagian lain aku tak tau.

tempat aku, ko kena deal dengan orang luar. luar jabatan, dalam jabatan, luar negeri, dalam negeri…. so kau akan sentiasa ada kerja. tapi bila kau rehat kau mampu rehat dengan sepuasnya.
tengok je macam semalam, pukul 7pm baru aku dapat balik. office dah sunyi sepi… aku kena settelkan satu jemputan ni.

paling tensen bila icnhe bos nak buat mesyuarat dengan orang luar. itulah hari paling kelam kabut dalam hidup aku. 
time kena key in data hujan or data biasa, time kena buat bujet…. oooo juling bijik mata iolls!

apa yang aku nak kata, selagi kau diberikan kerja, terima saja kerja tu tak kisahla kau suka atau tidak, asalkan kau terima semua perkara akan jadi mudah selepas itu. kerja dahulu dan cari peluang lain sambil sambil tu. kerana hidup tak selalunya indah sayang~

k, harini hari indah aku sebab dapat parcel dari sugarscarf!! thanks!! suka sangat! 

DSC06458

p/s:: emmm kenapa laki kau baik tapi kau tak baik ek??? eh? lalalallalalala

3 thoughts on “…THE DAY IS TODAY…

  1. setuju sangat bee. I pun tak dapat kerja yang diimpikan lagi , kekangan itu dan ini (hambek kau ayat) tapi I bantai je keje apa . at least dengan pengalaman ni boleh demand in the future kan . penuh je resume nanti. hikhik. I pun konon konon personal assistant exec la walaupun gajinya tak berapa exec sangat kan. hahahaha . takpelah janji ada rezeki next year ke kalau nak cari kerja ada lah benda I nak bebel kat pen-interview tu . “dulu kan I kerja as admin cum p.a , basically my salary is lower than cleaner but I dont mind as long as I got experienced and at the same time I can learn bout blablablabla” ahaa boleh gituh. nampak suci hati I tau . hiks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s