…PART 1 :: SHARING IS CARING, CARING IS LOVING…

Btw, THANKS for da wishes olls = )

Sebenarnya macam macam kejadian berlaku sebelum dan semasa berlangsungnya majlis tu.
Ujian demi ujian. Kalau tak sabar ni harus semua kena rasukan ablasa aku ni. 
Macam macam hal sangat semua orang ni. 
“Orang yang terlibat dalam majlis ni sebenarnya”
Orang lain tu no hal la.

Okey, meh stori da mori sikit pasal ni. 
Untuk renungan bersama dan pengajaran pun yea jugak.

Majlis pertunangan ni sebenarnya patut berlangsung pada 26 Mei 2013. Tapi akhirnya terpaksa tunda sebab Cik kakak aku tak dapat balik. Ada kelas.
So tunda la jadiknyer ke 2 June 2013. Tak kisahla kan majlis tunang je pon.
Kang kalau kenduri kahwin camni… tatau la aku nak cakap.

Pastu aku ni dah tempah baju awal bulan April (1 April), tunang bulan 6, tempah baju bulan 4… sebulan lebih oke! 
Aku ambik baju ni

72603_345746952197922_748818751_ncantikkan?? seriyes jatuh cinta pandang pertama aku nengok bajunya.  aku ambik dengan akak ni secara online. 
Dah bayar rm175 for this. tak de hutang hutang. terus je transfer ke akaun beliau. Sebulan aku bagi masa. 
Awal bulan 5 terdetik ar hati nak tanya, even aku mintak dia gitau aku lau ada pape masalah.
Tapi senyap. so takpe, aku tanya dulu status baju aku.
Dia kata warna tu susah nak dapat. mintak aku pilihkan baju lain….
ehhhh hellooooo!!! aku dah beli tudung untuk baju ni sebab masa beli janji kau tu manis sangat, 2-3minggu baru stok sampai katanya….. tak cakap la if ada stok ke apa ke. “IN-SHAA-ALLAH” tu tak lepas la dari sebutan ni.
in bracket, boleh tak jangan nak gunakan in shaa Allah sangat dah kalau kau rasa nak menipu or what_so_ever. tak baik tau kau taruhkan kata kata macam tu.

aku suruh jugak dia dapatkan baju tu. tak kira ar camne susah pon. itu pun ayat aku still berlembut lagi la, tak ada nak marah pemenda. even aku tanya 6 May tu dia senyap, 7 May aku tanya still senyap…. 9 May aku tanya baru reti nak jawab.

Then senyap….. sampai aku tanya lagi 13 May tu, ni tak tahu lah berniaga jenis bangsa apa nak kena tanya tetiap hari. tak reti nak bagitahu sendiri. then dia pon cakap memang warna tu tak ada. dia kata amek warna terbalik boleh?? ehhh rabun warna ea kak?? itu coklat bukan merah bata! grrr….

Oke takpe, aku mintak baju kaler pink. Sebab merah bata+orange masuk la dengan kaler pink kan?? oke la tuh…

401936_368235353282415_91177841_n

then dia kata dia nak try jugak cari baju yang aku nak tu. oke takpe, silakan. tapi aku ada bagitahu dia siap2 aku akan try cari kat kedai lain jugak. dia pon oke.

seriyes, walau aku sakit hati sangat sangat memang aku tak ada la nak marah ke apa ke. aku cakap leklok je.
sampai satu tahap kemarahan aku memang dah memuncak sangat sebab kau bermain mempertaruhkan nasib orang kat tangan kau.

May 15, aku suruh dia masukkan balik duit aku kat cimb/maybank sebab aku dah jumpa satu kedai online yang boleh dapatkan baju tu… oke settel masalahkan.
Dia pun jawab “oke dear”
amboihhh madah oke nak dear dear…..
Tapi nan hadooo. takpe lets sabar.

May 16, seken time mintak dia masukkan duit. dari pagi aku mintak dia masukkan sebab aku nak booked dengan akak sorang ni pulak nak pakai duit tu. 
dia jawab dia akan bank arini.
aku pon dengan baik hati cakap oke, tenkiu.
Petang tu still tak ada progress, aku cek duit still blom masuk.
Oke hangen! tapi sabar……
Suruh dia gitau lau dah masukkan.
dia kata oke. itu je.
Malam tu aku dah tak leh sabar, sebab tak masukkan jugak…
Aku dah suruh dia masukkan esok tengah hari… last aku bagi masa.
Bagi number acc lengkap bagai. Atau aku bawak perkara ni ke tengah.

May 17, third…. baru dapat reply dari dia ni.
Ni ayat dia 
“sorry dear,semlm sis dh gi bank mesin tue problem bukan sis xnk refund..so today sis promise nk refund k..nanti sis minta tlg org antarkan sis keluar now xde sape kat umah nie..hope percaya kat sis”

Oke aku blurrrr! kau orang berniaga in bracket eventhou ko menipu. apa ko tak ada cimbcliks?? maybank2u?? transfer jelah… no point nak kata tak ada orang nak anta ko pergi CDM??? 

jawapan dia
“bukan dear,mmg sis xde nk tipu..maybank 2u sis tue kena block sbb slh password..cimb click pun xingat.promise sis akan bank in hrnie k..fhm situasi u..”

oke sekali lagi aku fikir, apakah aku ni bodoh atau apa? kau tak de abang adik kakak, sedara, kawan, laki/bopren/tunang ke untuk mintak tolong. atau kau memang jenis forever alone? tak boleh ke kau mintak sedara ko ke transfer duit kat aku. lepas tu ko transfer la duit ko kat dorang lak. 
masalah????

aku bagi sampai tengah hari. 

petang… duit aku masih belum masuk. syabass!!! pandai amek duit orang, pandaila bayar balik. aku mintak duit aku yang ada dalam akaun kau. bukan mintak duit kau pon. tak adanya. aku mintak duit aku je. dah kau kata tak ada. takpelah pulangkan duit aku. yang susah sangat kenapa? melainkan kau guna duit aku???

then mesej last aku malam tu. aku akan bawak perkara ni ke tribunal pengguna. 

esoknya memang aku nak ajak inche pergi buat laporan kat tribunal. tapi masa sarapan tu… aku dah try tengok lagi cimbcliks aku. alhamdulillah… duit dah masuk. thanks kaka. saya tak mintak apapun. saya mintak duit saya aje.

sangat malu oke RM175 kau nak naik court bagai. lainla rm17,500 ke kan?

sebelum tu aku terpaksa guna duit inche untuk beli baju first yang aku nak tu dengan sorang lagi kakak. 
masa dah kian suntuk. kakak ni pon willing untuk tolong aku. 
oke bagus sangat. syukur sebab ada orang baik nak tolong….

*bersambung…*

panjang sangat ceritanya……

2 thoughts on “…PART 1 :: SHARING IS CARING, CARING IS LOVING…

    • ::eLL::

      memang, skrg pon beli dgn yg pernah deal dulu. lau org macam ni mang seramsss. better kita selidik betul2, ada bukti pembelian dari orang lain baru blh approve

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s