… TAGING – POKING – FLIRTING …

1. Bekas kekasih saya adalah…
~ amboih awal-awal sudah panas soalannya. errrr…. tak perlu diungkit cerita lama… cerita masa lalu.. cerita kau dan aku… gituuu.

2. Saya sedang mendengar…
~ Incomplete by Backstreetboys, sesuatu sangat

3. Mungkin saya patut…
~ Kurangkan cara berbelanja yang bukan-bukan, makan berlambak-lambak supaya dapat simpan duit jadi jotawan

4. Saya suka…
~ Menghabiskan masa buat benda yang berfaedah sahaja cthnya bershopping, berblogging, tengok drama2 luar negara… mungkin tak ada faedah pada anda tapi berfaedah pada saya >.<

5. Sahabat-sahabat baik saya…
~ Biarlah rahsia, saya tidak mahu ada manusia yang kurang kasih sayang dan tiada perhatian merampas rerakan saya. LOSER!

6. Saya tak faham…
~ Kenapa sampai sekarang aircond masih belum dibetulkan? kenapa tombol boleh tercabut? kenapa bilik air asyik rosak dan kenapa saya masih berada disini… dijabatan ini.

7. Saya kehilangan..
~ Memori? tak memasal… kehilangan rasa CINTA? oke tak memasal jugak…. Saya kehilangan JIWA

8. Ramai yang berkata..
~ Saya ni garang… muka je lembut tp garang nak matik. huh! baru tahu ke? *flip shawl* 
well, don’t judge a book by its cover. Kalau orang buat saya marah harusla garang, gua belum gila lagi nak garang tak memasal. Gua manja sebenarnya. tapi bukan jenis manja menggeletis sampai orang lain pon nak bunuh diri je tengok. oh ya, satu lagi orang selalu kata saya sombong, well……. memang sombong pon, ada masalah?

9. Makna nama saya..
~ Saya tak pasti, yang saya tahu NuR (cahaya) Iza? (kesejahteraan) jadi? Cahaya Kesejahteraan barangkali. patutla sejahtera aman sentosa je hidup. jajajajaja.

10. Cinta itu adalah..
~ Berkorban apa saja demi melihat dia bahagia walau bersama atau tidak bersama kita. *angguk angguk*

11. Di sesuatu tempat, seseorang sedang..
~ Mengarahkan orang yang sama itu dan ini, memeningkan kepala orang begitu begini, time orang semua la, time dia? lepas tu cari salah orang. hurmmmm… kbye.

12. Saya akan cuba..
~ Menyimpan. Aduhai susah nya….. saya lebih suka menghabiskan dari menyimpan… lepas tu awal bulan meroyan :p

13. Ayat selamanya membawa maksud..
~ Allah S.W.T sahaja yang selamanya. tiada yang kekal dan semuanya dusta kecuali DIA.

14. Telefon bimbit saya..
~ Samsung Galaxy S4 yang saya beli dengan duit hasil titik peluh suka duka saya sendiri dan sekarang tengah pandang sinis je sebab selalu hank. nak aja saya buang semua mak nenek didalam ini. tapi nanti saya juga yang menyesal. banyak gambar2 lama yang masih belum berpindah… errr maksud saya dipindahkan

15. Bila saya terjaga dari tidur..
~ kalau hari bekerja tengok jam, mamai mamai dulu then terus gi mandi untuk siap-siap pegi keje. kalau hari biasa pon tengok jam, mamai mamai dulu then terus bangun mandi untuk siap-siap masuk dapur. :p

16. Saya paling meluat apabila..
~ tengok manusia yang gedik.. yang manja tapi gedik.. setakat manja itu normal, kalau gedik pon itu normal tapi kalau manja gedik tu nampak sangat kurang kasih sayang. sampai kan perihal dalam kain pon mahu dikebarkan untuk dapatkan perhatian. oh lupa… LOSER.

17. Pesta/Parti adalah..
~ makan makan bersama sahabat sahabat BFF dan bersembang tak ingat donia. oh kalau yang ada lagu-lagu membingitkan telinga, pakaian singkat menyakitkan mata tu tak payah la jemput saya. saya takut anda kecik hati jika saya blah begitu sahaja.

18. Haiwan paling comel yang saya pernah temui adalah..
~ muchkin cat and dwarf rabbit… tak pernah tengok depan depan, tengok gambar je itu pon dah kegeraman. kalau depan depan nanti mati pulak saya kerja kan. comel sangat!

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya..
semua. kerana saya seronok menjadi saya. tapi kalau boleh mahu saya mengulangi masa 3-4 tahun lalu, agar tiada sengketa bersama dia, dia dan dia. 

20. Hari ini..
~ masih berjerebu, masih kelabu… haishhh bilalah nak habis musim ini, tak sanggup menghirup bau bau. Dan… harini murah betul rezeki, semua orang blanja itu ini. Trimas!

21. Malam ini saya akan..
~ gosok baju, mandi, main games hidden object then tido awal sebab esok kerja. 

22. Esok pula saya akan..
bangun kemudian tengok jam, mamai mamai dulu then terus gi mandi untuk siap-siap pegi keje. 

23. Saya betul2 inginkan..
~ semua yang saya inginkan ada di depan mata saya sekarang tanpa sebarang halangan. wahh  mendalam tak maksudnya. ok tak, bye.

24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini..
~ tak ada masa nak telek wajah kat cermin, saya buat kerja semua dengan kadar segera. tak de masa nak telek dan perasan cantik.

25. Pusat membeli belah atau arked permainan..
Pusat membeli belah, haruslaaaa….. saya boleh duduk dari pagi sampai malam di pusat membeli belah. saya cerewet jadi barang semua saya akan betul betul telek.

26. Makanan Barat atau Jepun..
~ Barat. Saya tak tertelan Sushi, jadi saya takut tak dapat telan makanan jepun, tapi saya minat makanan korea!

27. Bilik yang gelap atau terang..
Gelap. saya paling tak suka keadaan terang. samar samar saya boleh terima. sebab tu rabun!

28. Makanan segera adalah..
~ Saya kurang makan makanan segera. saya selalu makan kerepek kerepek sahaja. apakah itu juga dikategorikan makanan segera?

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang..
~ belum ada ayat terakhir. sebab saya selalu cakap dan cakap. buat masa ni baru lepas cakap JAS menipu. err bukan Jaslinda Jamal yer… :p

… TUJUH BELAS OKTOBER DUA RIBU LIMA BELAS …

strawberry-cake-6

Alhamdulillah, Allah masih lagi sudi memberi pinjam nyawa kepada jasad ini
Allah masih mahu jasad ini hidup sehingga ke hari ini untuk mengerti erti kehidupan
untuk melaksanakan segala suruhan dan menjauhi larangan
dan bertaubat di atas segala kekhilafan.

Namun, sebagai seorang umat manusia, aku sendiri tidak pasti bila diri ini akan suci dari segala dosa sepenuhnya
diri ini tidak berdendam tapi diri ini masih tidak mahu memaafkan.
dan wajah wajah itu masih jelas kelihatan, masih tersemat di sudut perasaan
sampai kiamat pun tidak aku maafkan…. carilah kau mengesot di padang masyar..
Ya Allah, masih aku belum tegar untuk memaafkan… masih aku belum redha untuk meneruskannya.

Dan hari ini…
hati ini membawa aku ke muka buku lama ku, muka buku pertama ku.
membuang segala sampah sarap yang ada.
meng-un-friend siapa yang tidak dikenali…
tetapi.. ternyata diri ini belum kuat

belum kuat untuk menjejak kembali dan mengutip segala kenangan yang ada
yang tertinggal disana…
kesukaan dan kedukaan, kerinduan dan kedendaman, kesayangan dan kecintaan
segala yang tertinggal disana.
sumpah! aku belum kuat

masih berlegar disetiap kenangan pada setiap apa yang dititipkan
pada dia, dia dan dia sahabat, yang cuba aku singkirkan seketika untuk mencari kekuatan
yang akhirnya aku tidak betah dirindukan lalu segalanya menghilang, terlesap

dan saat ini, detik ini, waktu ini baru aku sedari
rupanya…. aku belum kental untuk melupakan.
aku tidak betah untuk berhadapan

walau aku cuba lari… tapi aku rasa aku hanya membohongi diri
dan demi melihat segala itu ia membuat aku rindu.
pada kamu, kamu, kamu dan kamu
ya kamu…dan segala kenangan itu.

lalu aku tutup satu persatu.
berjanji pada diri aku tidak akan membuka nya lagi.
tidak… takkan sekali-kali
aku tidak perlu rindu itu terus menghantui

maaf.. hati aku belum kental untuk menghadapi…
dan mungkin tidak pernah akan kental sampai mati.
biarlah rasa sayang ini hanya kekal dalam hati tanpa kamu ketahui

Salam~~

 

notatangan : terima kasih wahai semua teman-teman diatas ucapan. terima kasih lebih lagi pada wajah wajah kesayangan hamba :’)

… ANDA SEORANG YANG MATANG JIKA …

  • Anda dapat bertenang dan bersabar sekiranya hajat anda tidak tercapai
    ~~ NOOOO! A BIG NOOOO!!! bersabar? meroyan lagi hader…. aku selagi tak tercapai akan aku usahakan sampai dapat dannn akan aku merempan kat sape-sape supaya aku akan dapat! kalau boleh tak dapat si Adi Putra (sebab hasbeng orang and aku wipe orang) atau tak dapat Jullian Cuffe dan juga tak dapat pakwe-pakwe korea (sebab malas belajar so tak ditawarkan ke luar negara) pon aku nak merempan jugak… tapi daripada aku kena penampa dengan hasbeng sendiri baik aku diam-diam je. kahkahkah. maksud meroyan dan merempan tu lebih kepada nikmat donia la. benda lain redha jelah.
  • Anda mampu sembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku seperti biasa
    ~~ Emm…. setakat ni boleh lagi lah. aku bukan seorang yang mudah sembunyikan perasaan. bila aku benci, aku marah dan tak suka pada seseorang memang akan jelas kelihatan di muka. memang nampak sangattt masalahnya. so aku takkan sembunyikan cumanya aku akan lebih diam dia orang yang aku tak suka ni. aku rasa cara tu lebih afdhal lagi la kot daripada kau nampak muka toyer aku.
  • Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung
    ~~ Tipulah kalau kata tak rasa pape… mesti ada jugak rasa jeles tu kan. nak-nak lagi kalau kau buat lebih baik dari dia tapi orang tak nampak. time dia orang nampak pulak. mesti la lagi terasakan. well… aku bukan orang-orang alim yang tak pernah terasa apa-apa pun walau sekecil bakteria dalam hati mereka.
  • Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda  benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka
    ~~ 
    Aku kurang faham, tapi aku rasa dia kata dapat menghadapi kebencian manusia yang takde sebab pon untuk membenci diri kita kan? kalau itu maksudnya. yaaa dapat, ramai je orang benci aku. yang ada sebab aku paham la, yang tetiba nak membenci aku tu aku tak paham and tak nak paham pon sebenarnya. aku tak kisah kau nak benci aku segunung lautan ke, se apa je lagilah. aku tak kisah… silaa… tapi jangan usik aku, if kau usik aku kau pasti tak suka cara aku pulak membenci kau. oh ya bukan setakat tu… yang benci belakang baik depan tu pon ada. no hal.
  • Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang  anda fikir boleh dapat
    ~~ TAK MAMPOOOO!! okehhhh… yang ni memang tak mampu. aku kalau nak sesuatu benda tu aku nak jugak.. aku tak kira. aku nak time tu jugak jugak. haaaaa buruk kan perangai?? memang banyak perangai buruk pon aku ni, sape je sedar? mak ayah aku jelah kot. aha hasbeng aku pon aku rasa dah makin sedar yang dia kawen dengan perempuan gila. aku kalau tak dapat memang akan menggila. ehh dulikkkk. ahahhaha psiko sangat hoihhh bunyi nyer tu. contohnya kalau aku kata aku nak beli buku tu, walau apa cara sekalipun aku nak jugak pada masa tu. aku tak nak tunggu esok lusa tulat tuli tunggeng.. NO! sila bawak aku pergi beli sekarang!
  • Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat yang lain
    ~~ 
    Yang ni aku dapat je. Semua orang kisah hidup dia berbeza kan? aku rasa tak perlu aku nak sakit hati atau malu sebab cerita hidup kita berbeza. untuk bermegah-megah macam mereka aku juga mampu tapi aku memilih jalan lain dan perhitungan lain yang membuat kan aku kurang mampu. dan untuk itu aku mendidik aku untuk menjadi seorang yang tahu menghargai dan tahu bersusah payah untuk memiliki apa yang aku rasa aku boleh miliki. you are not in my shoes so pleaseee don’t make that face.
  • Anda terus berlaku adil dan saksama  walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.
    ~~ Selalu aku memang akan terus berlaku adil dan saksama. walau apa cara sekalipun. kawan atau bukan, jika keadaan memaksa memang keadilan jadi pilihan. well being a libra girl its teach me how to make the balance.
  • Anda dapat menerima kritikan atau salah faham tanpa membesar-besarkannya
    ~~ Nope! kalau aku rasa kritikan dan salah faham kau tu tak revelan memang aku akan cuba mempertahan dan memperbetulkannya walau terpaksa ke seluruh pelusuk dunia.
  • Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menanggung kesusahan demi kepentingan masa depan tanpa merasa resah, bimbang dan tidak ragu
    ~~
    Errrrr tak jugak la kot… tak berapa pasti :p
  • Anda memberi persetujuan kepada pendapat-pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang
    ~~ 
    Tengok keadaan jugak lah ni. dah kalau memang tak setuju camne kau nak paksa aku bagi persetujuan pulak. eh eh main paksa-paksa nampak.
  • Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati
    ~~ Yeahhh this rock babehhh! sebab aku punya hobi ni sikit je, kalau tak menghadap komputer 24jam, hobi aku membaca novel, kalau malas baca aku suka shopping dan suka lepak lepak makan dan kalau kau tak suka, please mind your own bisnes.. syuh syuh :p
  • Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu tanpa merasa malu
    ~~Yup! aku mengaku je walaupun seantora donia tahu, cuma aku yang tak tahu aku akan tanya jugak. dan selalu itulah mereka-mereka akan mempersendakannya. sobsobsob. malu bertanya sesat jalan tahu!
  • Anda menghadapi orang tua tua atau orang orang yang berpengaruh tanpa sentiasa berusaha  untuk menimbulkan kesan-kesan negatif
    ~~ Aku tak pasti yang ni. mungkin la kot. sebab aku jarang bersama-sama orang orang tua kecuali mak ayah aku dan memang tak pernah terlibat dengan orang-orang berpengaruh. kalau boleh aku nak sangat elakkan dua golongan ini, sebab terlalu banyak protokol terlalu banyak juga hati yang perlu dijaga. aku akan jaga hati orang kalau orang pon pandai jaga hati aku.
  • Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna
    ~~ Errrr…. tak paham tapi kalau aku, apa salahnya berlebihan kalau itu mampu membuatkannya menjadi yang terbaik. bukan ke manusia lebih suka yang terbaik daripada yang sederhana baik?
  • Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya
    ~~ Selalunya begitulah. kepentingan orang lain lebih penting dari diri sendiri. dan setiap pengorbanan kerana melebihkan orang lain itu langsung tidak dihargai dan dipandang pon. jadi perlu lebih pentingkan diri sendirikah?
  • Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap  orang-orang yang anda tidak sukai
    ~~ Walaupun aku ni libra girl the balance, tapi kalau dengan orang yang aku tak suka dan benci memang aku takde kompromi. macam mana yang aku kata kan tadi, aku tak pandai sembunyikan rasa benci dan tak suka aku ni.
  • Anda dapat mengujudkan rasa kasih sayang, cinta atau boleh bersahabat  tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka
    ~~ Tak pasti, tapi rasa macam tak boleh jek. entah. tak pasti pulak aku dengan ayat soalan ni. kalau aku bukan yang utama pon memang aku boleh bersahabat. tapi bersahabat biasa-biasa lah. nak aku jadi macam BFF tu tak mungkin la. tak ke rasa janggal?
  • Sekirannya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki idaman setiap wanita.
  • Dan jika anda wanita,  anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan lelaki secara jujur
    ~~ Ha ah, dapatlah… habis tu takkan la aku nak simpan rasa cinta pada semua lelaki dalam office aku ni? gila? ramai hoih lelaki-lelaki dalam bahagian aku belum masuk satu jabatan lagi. memang aku bekerja pon dibawah bos lelaki bersama-sama sahabat lelaki.  aku memang pencinta setia namun ku bukan buaya……… lalalallalalalalla

10 daripada 19 soalan adalah tidak, jadi? matangkah??
memang tak berapa nak matang pon…

” I don’t know how to act my age.. i’ve never been this old before”

Kenyit kenyit mata

… ADDICTED …

Hobi membaca dah menjelma semula!

Sekian lama dah ditinggalkan. Sebab malas nak baca novel melayu yang sangat cliche
Beli tu beli, rasanya ada dalam 8 buah novel melayu aku dah beli
cuma belum baca sebab bila baca rasa macam dah boleh jangka apa nak jadi lepas tu
ending pon dah boleh jangka..
lepas tu zaman novel di drama kan, jadi aku lagilah malas
dahla tu semua drama jadik sama sebab semua novel jalan cerita sama
cuma perlu ubah nama, jalan cerita, watak, penjahat semua sama
perempuan jelita, hero hensem nak matik-kaya nak mampus-ego nak meninggal
kawen sebab terpaksa lepas tu gaduh, lepas tu cinta tak nak ngaku, last-last ngaku,
lepas tu ada orang kacau hubungan dorang, gaduh, ending berbaik ada anak….

pehlissssssssss la, rasa macam why la whyyyyy???????
tapi disebabkan ketagihan membaca novel dah datang balik
maka turutkanlah hati, walau rasa nak humban semua buku-buku novel dalam tong sampah
childish nyer la penulisan…… (amboihhhhh sodap betei ko mengutuk orang kan??? hebat sangatkah?)
tapi bertabah jugak baca sebab dah beli
tak kuasa dah nak tambah lagi novel baru

ni semua gara-gara novel dak jenny han la ni
(ayat tu…………….. macamkan si jenny budak sekolah aku lak)

tahun lepas tergerak hati nak beli novel omputih sebab cover cantik, kahkahkah
aku jarang baca novel omputih sebab nanti mesti ending macam tak berkesudahan
pastu nanti aku frustttttt, cerita tiba-tiba habis cenggitu je.

then aku grab To All The Boys I Loved Before
tapi awal tahun baru mood nak membaca datang, membaca pon lambat-lambat
biasalah kan takde mood… feeling pun tak berapa nak ada
sekali dah sampai mood, baca sungguh-sungguh. ulang dari awal sebab nak bagi faham balik
lepas tu nah hambik kau addicted!!!!!!!

images*gambar; cilok gugel, malas nak cucuk usb phone. aku suka cover dia! aku suka ppuan nih!*

cerita pasal dia ni gadis kacukan korea, then dia ni jenis mudah jatuh cinta
dari zaman sekolah rendah dia dah sukakan orang tu and orang ni
so sampaila dia dewasa dia masih sama. dia akan tulis surat kat dorang
tapi dia takkan anta surat tu sebaliknya simpan dalam kotak pemberian mak dia
dia ni jugak sebenarnya terjatuh hati dekat boys next door yang jadik boyfriend kakak dia
takde sape tahu siapa yang dia suka
sampaila satu hari surat tu tetiba hilang dan tiba-tiba je orang yang dia suka semua-semua
dari zaman dia sekolah rendah terima surat dia
so dia jumpa lah balik dorang-dorang ni
dan pada masa yang sama dia kena jadi kekasih kontrak si Peter Kavinsky

meroyan jugakla sebab ending tergantung…..
kalau boleh nak aja aku campak buku tu dalam api… stress makkkkk!

lama hoihhhh aku hidup dalam keadaan resah gelisah mengenangkan ending macam tu
tak salah aku dalam bulan april ke ek? aku dah lupa ke may cam tu la
aku nampak kat mana ntah, insta? ke blog jenny han? ke mana aku lupa jugak…
ada sambungan….

perghhh dah memang cacing kepanasan aku… lambat gila masuk malaysia
aku rasa macam tiap2 hari aku pergi survey kat kedai buku POPULAR, MPH…
kalau boleh nak aja berkampung kat sana situ
haaaa punyalah tak sabar….
akhirnya!!!!

Aku dapat la jugak beli P.S I Still Love You
dalam masa beberapa hari dah habis baca.
haaaa kauuuuuu… lepas tu aku meroyan lagik.. hahahhahaha
meroyan nak cari buku lama-lama JENNY HAN…
tak kira kena dapatkan jugak jugak… aku dah addicted sangat dengan penulisan si Jenny
cara dia menulis tu details sangat, aku rasa macam aku lak yang ada dalam buku tu

 

P.S.-I-still-love-you-Jenny-Han-cover* also cilok from gugel, malas! LARA JEAN SONG COVEY*

P.S I Still Love You ni details tentang cinta si heroin Lara Jean Song Covey with Peter Kavinsky
dan macam mana muncul balik buah hati lama Lara Jean also cinta antara Margot dan boy next door tu
cumanya cerita ni aku tak puas hati bab Peter yang masih bersama
and masih melayan bekas buah hati dia tu… apa nama aku lupa
orang tak penting so tak perlu aku nak ingat
kalau aku jadi si Lara Jean tu pon aku dah mintak putus awal2 dah agaknya
asikla berkepit dengan perempuan gedik tu
helloooooo get a life la…. macam kan takde jantan lain kau nak gedikkan
emo pulekkkks aku baca cerita tu

now tengah angau carik Summer I Turn Pretty!
rasanya kat Kinokuniya ada box set
can’t wait!!!!!!!!!!

… KAU SAMPAH SEBAB : KERJA GOMEN + GAJI HUJUNG BULAN …

Ohhhh myyyyyy!!!!

rasa nak muntah dah cek balik entri lama, update balik….
tengok2 baru sampai entri melaka…
dahla.. stop!!! tahun depan la gua sambung.
pedulik la nak cakap apa. pehal aku nak menyenangkan hati semua orang pulak kan?
macam la ko bagi makan aku setiap hari pulekkks

dahla.. next time aku sambung. tak larat dah hadap
mulut tempayan boleh ditutup.. mulut orang yang sama besar dengan tempayan???

nak hapdet cerita baru. muntah tengok cerita lama. kbye.

oh ya!!

ada satu benda nak cerita.
aku ada terbaca status FB yang keluar kat newsfeed sebab friend la kononnya.
pernah beli something dari dia tak salah aku 2 kali jugakla
tapi payment aku cantik je. ratus2 pon aku bayar sekali.

then ingat habis ni nak beli lagi dengan beliau. tapi attitude tu tak berapa nak cantik
memangla mengata orang lain. memangla tak de kena mengena dengan aku
tapi attitude seorang peniaga aku rasa kau kena jaga.
kalau kau ada masalah dengan sorang tu aku rasa kau perlu marah dia je not the whole manusia
yang takde kena mengena dalam cerita tu…

aku dah nampak banyak kali status2 dia yang keje nak marah orang je tu
well aku sekadar perhati je, mind ur own bisnes kata omputih la kan
malas aku nak jaga tepi kain baju kurung ko
kain baju kurung aku pon berlambak-lambak aku nak kena belek
tapi kali ni serious aku tak boleh hadap betul orang macam ni

orang yang baru mula nak berjaya atau dah berjaya sebab riban2 purchase masuk setiap bulan
lepas tu acah2 hebat sangat and berlagak nak mampus…
something like “aku ni tak reti la nak ramah2 manis mulut dengan orang, bagi aku kau nak beli beli, tak nak beli sudah” ewahhhh…. manusia yang aku rasa bila kau mati nanti, kau sendiri golek2 masuk kubur agaknya tak perlu langsung pertolongan dari orang sebab kau awal2 mengaku kau sombong kan

aku orang meniaga..
aku paham pancaroba nyer tapi aku tak pernah bila ada masalah
aku kaitkan semua orang dalam cerita aku
kalau nak maki pon, aku maki sendiri2 je tak pun dengan kawan aku yang paling aku percaya
nak guna FB sebagai medium?
not so good, customer ko ada follow ko, apa dorang kata bila nampak ko setiap hari nak meroyan
kastemer ko bermasalah atau ko sebenarnya yang jenis manoksia yang rasa ko sorang je hebat and bagus

aku tak tahu kenapa bila ada masalah kau kena kaitkan semua benda yang tak de kena mengena
like this

 

Screenshot_2015-09-22-18-34-52

well, perlu ek kau mention “gomen” kat situ.
aku rasa yang bermasalah dia je dengan kau.
kerja dia takde kena mengena dengan kau pon, ke dia bayo ko pakai LO jabatan dia?
ke jabatan dia ada share2 beli dengan kau
ke jabatan dia mintak ko sponsor???
serious aku tak paham…
dah banyak kali isu ni jadi persoalan
tapi kali ni sangat menarik hati aku sebab tahap kau perli gomen servant ni macam satu malaysia yang bagi masalah kat kau, kau perli pekerja gomen ni SAMPAH! kerja gomen hujung bulan baru dapat gaji jadi kerja gomen adalah SAMPAH… dan aku tengah fikir apa persamaan dua ni… serious aku tak boleh nak serap

dan boleh kira yer gomen servant yang ada dalam malaysia ni,
dan berapa kerat yang cari pasal dengan kau
dan kau perlu sedar yang membeli dengan kau pun kebanyakkan gomen servant
duit dorang tu yang kau makan jadi darah daging, yang kau guna untuk beli ini dan itu, yang bagi kau keuntungan, yang bantu kau naikkan perniagaan

jadi? if kau nak memaki pleaseeeeee state orang tu sorang je
jangan kau gunakan sewenang-wenangnya latar belakang orang tu
kau boleh kot kata “kau rasa kau paling cantik/ kau paling hebat/ kau paling kaya”
tak perlu kau rasa kau kerja gomen.. what the hell girl? pe masalah kau???
oh ya maybe kau ada brain damage problem tapi belom tahap kritikal
dan buat pengetahuan kau, gaji kami bukan hujung bulan…
gaji kami ada awal bulan, ada pertengahan bulan
jadi penjual jadi pencacai, minda jangan singkat sangat mengata orang je pandai

aku ada jugak buyer swasta yang selalu buat perangai
aku ada jugak buyer budak U yang selalu buat perangai
dan
aku ada jugak buyer yang bekerja sendiri yang terlalu annoying
tapi aku tak pernah babitkan pekerjaan latar belakang orang…
kau kaum mana, kau kerja apa…. itu takde kena mengena dengan aku
yang buat masalah nya kau.. kenapa aku nak pergi babitkan orang lain yang tak bersalah

ada je yang hutang jenis liat nak mampuih untuk bayar
jenis dua bulan kalau tak tanya memang buat-buat lupa
jenis tanya panjang berjela-jela 4 hari 4 malam
jenis cakap dengang-dengang nak beli 4-5set
jenis janji dan harapan palsu dan macam macam jenis lagi
jenis nak barang segera jadi nak COD nak selfpickup!! tapi last-last kau kena tunggu 2 jam!!!!!
tapi bila second time aku pos laju je sebab malas layan kau macam puteri raja
and barang tu lambat sampai kau punya meroyan kat FB dari pagi sampai petang kata aku menipu
yelah pos laju tu kan bapak aku punya syarikat………….
yang jenis hutang rm50 pun mak aiii aku kena mintak macamkan hutang rm500
tu semua bukan kerja gomen, tapi boleh tanya sesiapa yang purchase dengan aku
boleh tanya kawan-kawan aku
boleh tanya siapa readers aku dan boleh tanya sesiapa
pernah ke aku memaki orang??? pernah ke aku jaja cerita orang???
pernah ke aku mencacai tak tentu hala, let alone nak kata kerja orang
kalau aku kata kat kau apa kau rasa?
kalau aku kata tu la keje sendiri/swasta sebab dari dulu tak nak belajar pandai2
bila dah bodoh terpaksa la keje sendiri/swasta
tu pon berlagak nak mampus
apa yang kau rasa????? dan apa yang orang lain yang takde kena mengena dalam hal ni dan tak ada salah dan silap pon dengan kau, yang kerja swasta atau kerja sendiri akan rasa??????? apa???????

ya! memang akan ada orang backing “alaaa kalau bukan awak yang buat, kenapa nak terasa”
harussssssssss aku terasa sebab kau kaitkan kerja aku…. aku government servant!
dan kau.. kalau kau tak nak aku terasa kenapa kau kaitkan kerja aku??
dah takde modal kah??
kesian, baru mula berniaga… baru mula nak hidup… sebab tu statement agak banggang
nak cari modal cerita takde terpaksa pergi kaitkan benda lain yang takde kena mengena
belajar banyak2 dik, jangan jadi budak budak sangat
budak budak je yang guna latar belakang orang nak cari gaduh

“kau rasa kau bagus sangat ke main langgar-langgar orang ni ha???!!!! ko ni sampah sebab mak kerja cuci tandas ayah jaga kilang la kau jadi gini!!!”
padahal mak kawan tu takde salah pon dalam cerita ni
salah nyer budak tu sebab terpijak kasut kau masa perhimpunan
otak biol macam kau la. k bye