… APA YANG AKU TAK PAHAM …

Seperti yang diketahui, aku memang tengah rajin menaip.

Dahla mengantuk macam haper je ni. kalau disorong bantal sekali dengan bantal peluk. confirm tidur lena sampai ke petang.
Dari tadi lagi menguap sampai dah sakit kepala ni. Aku memang kalau menguap lebih 3 kali confirm migrain ada ura-ura nak datang.
Dahla aku belum dapat aku punya kafein harini. OMG.
Painkiller mana painkiller…. beli sepapan tapi semua tinggal kat rumah.
Aku tak jalan kalau makan panadol or prostan… or what-so-ever
Aku cuma kena telan 2 biji painkiller (if migrain tahap teruk sampai muntah-muntah)
Kalau ura-ura camni sebiji je dah cukup. tapi lepas tu kena paksa diri untuk tidur supaya lebih cepat baiknya.

oke… biar kan disitu sahaja. kang aku telan nescafe berlambak-lambak biar cepat sikit sembuh (walaupun…)

aku nak cerita beberapa perkara yang aku agak tidak paham….
kalau sesiapa paham boleh tolong terangkan?

  1. Aku tak paham kenapa…
    Kalau kita pergi ke kedai/branch/booth something yang kita nak sangat beli barangan dia, and barangan dia takde atau kalau ada pun
    dia akan suruh atau pujuk dan akhirnya jadi paksaan pada kita untuk membeli barangan yang dia tengah promote tu.contoh: aku ke booth samsung semalam, memandangkan center dia takde stock. aku pergi nak beli clear view mirror case (price rm254).
    dia dah mula perlahan-lahan suruh aku beli tempered glass (price RM149 front glass only),
    katanya better aku beli yang tu daripada beli mirror cover.
    then aku cakap aku nak jugak pastu dia cari stock, masa tengah cari stock. masih usaha promote the glasses thing tu.
    pastu katanya takde stock sebab ramai orang tak suka pakai benda tu, leceh.
    so dia approched untuk aku beli glass depan belakang (price rm190 kalau tak salah aku). dia usaha dok membebel nak aku beli glass tupoint nyer sekarang: first, harga yang aku nak beli dah tentu-tentu mahal dari harga yang kau nak suruh beli.
    second, aku rasa itu duit aku… itu handphone aku, so if aku nak beli cover tu apakah masalahnya pada kau? why bother?
    simpan saja niat baik tu, aku tak termakan pujukan. yeaa aku akan beli glass tu, but not now la. aku lebih perlukan benda yang limited ni dulu
    the glasses thing tu, berlambak kan? so aku akan beli. no worries. dia punya pujuk sampai aku rasa… eh please la aku just nak confirm memang takde ke cover aku nak tu, if confirm aku cabut… ni dokla promote glass tu…. haihhhhh

  2. Aku tak paham kenapa…
    Kalau kita pergi kedai makan, kita kena hisap rokok depan orang. yee memang tak salah and mamak tu pon memang bagi kau bekas abu rokok tu. tapi its attitude men…. attitude!
    kau duduk rapat-rapat dengan manusia-manusia di meja makan, kau dah habis makan terus kau merokok… mana adab engkau ek?
    manners engkau mana?
    why kalau dah rasa gian sangat tak pergi duduk diluar, and hisaplah sampai habis sekotak. janji aku tak hirup udara kau tu. aku ni lagi berpotensi untuk dapat penyakit dari kau si perokok tahu? dah la aku ni antibodi sangat lemah.
    oke. let says kau nak jugak pertahankan merokok dalam kedai tu. oke sila merokok, aku tak cakap pon salah… nope. tapi sila perhati dulu
    kemana asap yang kau hembus tu pergi. if takde orang sebelah kau lantakla kau nak hisap sampai mati kat situ pon.
    ni ada orang kot, kipas menghala kearah kau bila kau hisap asap dia lari kat aku…. boleh tak kau guna otak kau sikit.
    nak merokok tak salah, tapi kalau sampai rokok tu jadikan kau bengap tu memang salah la.
    bukan merokok je, vape pun sama jugakla. menyusahkan orang je.dan, aku tak paham kenapa nak kena merokok di tangga dalam premis kerajaan sedangkan memang keluar pekeliling benda itu adalah dilarang.
    WHY??????????????
    kau rasa jabatan ni bapak kau yang punya ke apa?

  3. Apa yang aku tak paham…
    Kalau bahagian lain susah payah penat jerih buat mesyuarat tempah makanan cari makanan, tapi bahagian lain yang takde kena mengena sibuk habiskan. bukan setakat habiskan, siap tapau lagi, grrrr!
    Sekarang ni, jabatan aku banyakkk betul songeh nak buat tempahan makanan. jadi memang akan stress bila kena layan perangai manusia-manusia ni semua, prosedur semua semata-mata sebab nak tempah makanan untuk meeting.
    Kalau meeting dengan orang dalam, gasakla kan. tak yah tempah pon takpe. pandai-pandai korangla
    tapi bila melibatkan orang luar, nak tak nak kena la cari caterer buat LO buat itu buat ini, hadap manusia-manusia kat bawah tu.
    so tabah la kan.
    tapi tula. bila kita yang kena hadap kena marah kena ini kena itu dengan ketua (sebab caterer salah tarikh, caterer lambat hantar makan, caterer bla bla bla) akuuuuuu yang nak kena hadap tau walau takde kena mengena pon dengan aku, bukan aku yang jaga caterer tu.
    tapi pekakkan jelah telinga,KULI la katakan.
    tapi bila sampai je makanan, habis je meeting (membazir tu nombor satu manusia manusia ni)
    tak sempat aku yang takde kena mengena dengan meeting tu masuk nak makan (sebab bila habis meeting ada saki baki makanan, ketua seksyen selalu la roger roger suruh turun makan)
    turun-turun je dah nampak kakak ini itu bawak tuppaware penuh berisi makanan letak tempat dia yang berdepan dengan bilik meeting tu,
    speechless jap!
    macam ni la…. macam aku sebut sebelum ni, adab mana adab???? kau nak makan sila la amek, tapi berpada-pada. kau nak tapau, sila la bagi orang lain makan dulu, lepas tu kau nak tapau bawak balik satu baldi pon takde orang kisah.
    tapi apapun rule nya kau kena tunggu la dulu orang bahagian tu yang turun makan. orang yang penat lelah, yang memang bahagian dia yang buat tempahan tu bukan kau.
    tunggu dulu. lepas dah habis kau nak telan satu kawah pon takde orang nak cakap apa.
    bila time kau pandai lak, nak mengumpat itu ini, mengata begitu begini bila orang lain yang takde kena mengena mendahului kau.
    tapi kau????? itu yang dikatakan memaku dulang paku serpih (entri sebelum)

 

banyak lagi yang aku tak paham, tapi malas nak tulis remeh-remeh tu. tulis yang rasa bagi impak besar je la.

kalau kau paham, sila la kau tolong nyatakan.

… TERLALU SKEMA ATAU PENYAKIT? …

Assalamualaikum. Hye Readers!
Pernah dengar tentang OCD? atau anda adalah salah seorang penghidap OCD?
Apa itu OCD? – Nama panjang bagi OCD adalah “Obsesive Compulsive Disorder”
atau dalam bahasa mudahnya adalah sejenis gangguan kecemasan.
Iaitu seseorang senang stress dan melakukan perkara berulang. itu contoh mudahnya lah
kalau nak tahu lebih lanjut mohon search sendiri.
aku bukan nak cerita tentang penyakit ni, aku nak cerita tentang diri aku la hoih

oke untuk lebih bagi korang sikit makluman ni antara gangguan kecemasan seorang penghidap OCD

  • Takut kotor atau terkontaminasi oleh kuman.
  • Takut mencelakai orang lain.
  • Takut membuat kesalahan.
  • Takut malu atau berperilaku sosial yang tidak dapat diterima masyarakat.
  • Takut berpikir jahat atau berdosa.
  • Perlu kerapian, seimbang atau ketepatan.
  • Keraguan yang berlebihan dan kebutuhan untuk selalu dipercayai.

korang boleh  rujuk SINI

Minggu lepas aku ada bersembang beramai-ramai sementara berlatih koir.
Salah seorang kawan menceritakan habit nya sekaligus cerita pasal OCD pun keluar.
Dan habit dia sama dengan habit aku jugak, maka adakah aku pun pesakit OCD?

Emmm rasanya aku ni mungkin salah seorang penghidap OCD tapi bukan jenis extreme.
Penat ok kalau kau extreme OCD, aku dah tengok dalam tv, mak ai letih rupanya ada penyakit ni

aku ada OCD cuma tidak seteruk tu. aku jenis OCD yang “perlu kerapian, seimbang dan ketepatan”
itu memang jelas nyata, selain tu OCD aku berkaitan “takut kotor atau terkontaminasi oleh kuman”, “takut membuat kesalahan”, “takut malu atau perilaku sosial yang tidak dapat diterima masyarakat”
Ok, dah macam OCD extreme pulak aku rasa. mula-mula rasa macam satu je.

PERLU KERAPIAN,SEIMBANG dan KETEPATAN –
Its soooo meee! itu memang yang sangat jelas. siapa rapat dengan aku dia pasti nampak cacat aku ni.
Cacat perwatakan, bukan fizikal maksud aku.
Aku adalah seorang yang terlalu kemas? atau skema? atau… apa-apa jelah ayat dia. aku tak ingat ayat yang sesuai
aku jenis kalau hanger tu aku akan susun samaaaaaa warna, sama size, kepala pon sama. tak leh sebelah sana sebelah sini. no no no!
dan hanger aku pulak aku bahagikan kepada beberapa jenis, dan labelkan ikut ingatan otak.
takdela aku nak pergi buat 5S lak kan label setiap hanger. matiklaaaaaa kalau extreme mungkin la kot.
aku akan bezakan hanger untuk baju kerja aku, tudung aku, baju jalan aku, baju harian hasbeng aku, baju kerja hasbeng aku
dan baju yang dijemur.
aku takkan campur-campur or main tangkap muat je. jadi susunan pon kena betul. besar besar kecik kecik
aku tak boleh tengok bercampur.
selalu hasbeng la main ambik je hanger ikut suka dia, aku ni tak leh.. so aku akan susun balik letak hanger betul
dan YA! penatnya pada aku. sebab aku yang akan betulkan, aku tak kan puas hati kalau orang buat.
nanti kepala hanger lari-lari arah sana sini

aku tak boleh macam ni. susunan tak sama, warna campur2… serious aku tak boleh tengok
(gambar ni contoh je yer. kalau tak benarkan sila bagitahu pada saya )

HANGER

credit untuk BLOG beliau, (beliau pon jenis aku jugak ada OCD sipi-sipi gitu… hihi hi awak! salam perkenalan)

aku punya hanger mesti macam ni. sama bentuk dan sama kedudukan dan sama warna untuk baju masing-masing

hanger1

kalau baju yang digantung pon, muka depan je semua kalau ada yang terberalih ke belakang bahagian depannya,
aku sanggup keluarkan dan susun semula.

itu baru cerita bab hanger.
belum lagi cerita bab, pinggan kena samaaaaaa je semua susunan pon kena sama.
kalau corak tu satu tempat susunan, yang lain corak kena susun kat corak lain yang sama.
lagi, kalau beli barang- barang untuk satu bahagian, semua warna kena sama.
contoh kalau bilik aku tirai dah kaler hijau, semua barang dalam tu kena kaler hijau.
kalau bilik air baldi kaler biru, semua mak nenek dalam bilik air kena warna biru.

tu baru sikit……. sikit je tuh…. belum lagi cerita cara lipat baju.
yang paling parah aku seorang yang sangat mementingkan ketepatan.
orang lain masak main campak je berapa ulas bawang (blend siap-siap nanti campak-campak je berapa sudu nak)
main campak berapa sudu gula dan garam. berapa sudu serbuk kunyit.
aku tak yerrrrr…. aku jenis kena tahu berapa biji bawang untuk digunakan
berapa tablespoon serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk cili.
aku akan kira.

same goes kalau orang suruh aku bukak fail ke, buat lukisan kotak ke.
balut hadiah, balut barang untuk pos…
aku akan kira berapa sentimeter 0ke…. ukur dan tanda dengan pembaris.

nak masak nasi? aku akan sukat berapa cawan dan berapa liter air.
kena bagitahu aku tepat-tepat. jangan agak agak… 2 cawan air… nope!
2 cawan air ko tu berapa liter aku nak kena sukat (tengok pada sukatan pada cawan beras)
kalau kau tak bagitahu tepat, sila kau masak sendiri.

Gosok baju…. aku jenis penggosok baju yang rapi.
Kalau tak ilang kedut kau jangan cakap pape, aku rela berdiri kat papan seterika tu
tenyeh sampai hilang
seluar keje hasbeng aku, siap aku gosok sampai ada line tajam. haaaaaa kau!

yes! memang penat bila kau seorang peng-kemas atau lite OCD
even kau bukan seorang penghidap yang extreme tetap rasa letih.
Ye… aku dah ingat ayatkan… “Penat bila mana kau seorang yang mementingkan KESEMPURNAAN”

aku tak boleh tengok tulisan kat kertas minit cakar-cakar ayam ataupun main aci tulis je
aku rela cek balik dan tulis balik dari awal sampai bilangan ke 100.
penat?

tadi komen facebook kawan, dia cerita tengah ubat gigi yang dipicit ditengah
yer, itu hasbeng gua punya kerja. dulu-dulu masa baru-baru kawen
aku penat betul duk mengentel ubat gigi tu biar jadi rata balik atas yer. so nak picit, picitla bahagian bawah.
nampak kemas kan? aku tak paham kenapa nak kena picit bahagian tengah. kenapa????????
sampai sekarang aku masih tak paham.

2

Credit to this BLOG (mahap jadikan gamba sebagai contoh. kalau tak suka saya remove)

so bila aku dah tolak cantik cantik ke atas, kang pagi esok aku tengok, tengah lagi yang dipicit.
lebih kurang 3 bulan aku tahan dok tolak keatas. last-last aku fedup!
aku beli ubat gigi aku sendiri, berlainan jenama.
so lepas tu, dah… lantak engkau la nak picit sampai terbelah dua ke ubat gigi tu
pedulik apa aku…
aku dah ada ubat gigi sendiri yang aku dah tak sakit mata bila memandang, settel!

ni jenis aku guna ubat gigi, dari bawah tekan, dah nak habis nanti gulung-gulung sampai keluar ubat gigi nya.
guna sampai titisan yang terakhir :p

UbatGigi1

dari blog ABAM ENSEM AUJINZ >.< (kita dah puji ni, kasi kita pinjam gambo ek..:P )

selain dari benda benda yang korang rasa remeh ni
aku pon jenis yang sangat takut kalau aku melukai seseorang
kalau kata-kata aku memberi kesan yang membuat kau benci atau akan jadi tak suka pada aku
kecuali kau memang aku benci no hal la aku nak fikir.
especially kalau baru kenal.
seriously aku akan cuba buat yang terbaik. tapi dalam pada masa yang sama aku takut kalau aku terbuat benda kau tak suka

and aku jenis cover sangat depan orang ramai
sebab tu konon nampak aku ni skema, atau nampak aku ni lahaiiii lembutnya
takde nak gila-gila
aku tak suka dimalukan dan memalukan dan termalu…
hoihhh aku bukan cover baikkk punya, aku ni ada OCD tahu?!

ewahhh. dah macam bangga pulak.
tapi bukan best pon ada penyakit ni
penyakit ni memenatkan dan membuat kau kurang berkawan
sebab macam aku, aku jenis susah nak berkawan bila semua benda aku jadi takut.

cumanya orang akan kagum bila semua kerja aku kemas, tersusun dan rapi
tula jelah kalau orang nak kagum pon,
benda lain macam buat orang meluat je 😛

takut kotor atau terkontaminasi oleh kuman
aku takut pada kotoran tapi takdelah sampai nak fkir tentang kuman. gasaklah kan
cuma aku jenis. lepas masak aku basuh tanggan
pastu aku hidang makanan, lepas tu nanti aku basuh tangan. lap
nanti dalam lepas lap kan nak makan pulak, jadi basuh lagi
aku tak boleh makan dalam keadaan tangan kering, nanti aku rasa macam tak bersih.

klah dah panjang sangat kalau nak ulas pon.
Next time la kalau ada masa aku ulas lagi.
setakat ni biar tu jelah yang korang tahu.

jumpa di next entri
_mood tengah rajin nak menaip_

notakakitangan :: semua perkataan huruf besar dapat di klik untuk ke capaian blog seperti yang dinyatakan