… KENDURI KENDARA :: MAK JIJAH IS OLDSCHOOL UOLLS …

Hi!

Assalamualaikum!

Annyong hashimikka?
Ottoshimikka?
Tetiba kan…… sebab baru lepas tengok Please Come Back Mister.
Terus tersampuk jin!

Lamaaaanyaaaa tak dapat jemputan kahwin.
Sabtu minggu lepas tetiba ada jemputan.
Tapi mak jijah is not loike… bukan sebab apa…
sebab mak jijah demam!
Berada dalam keadaan demam yang tak menentu, selsema batuk,
badan kejap sejuk kejap panas, lepastu bersama-sama dengan orang ramai
Nak pitamsss….
Dahla selera makan hilang…. terus rasa down gila.
Pehtu kena turun naik tangga, kalau boleh nak je merangkak turun, merangkak naik… kang orang kata juon pulak. dahla elok pucat macam hantu

disebabkan demam, tepek la makeup sekilo supaya tk nampak sangat kan
dulik aahhh orang nak kata apa, wayang cina ke opera ke
What–everrrr….

oh ya yang kawen kawan inche sebeng
eh… jap anak kawan inche sebeng yang kawen
oke not bad. dia punya dessert besh.
ada cendol. ada kopok lekor goreng… ada benda lagi ntah
lupa sebab tak dapat nak makan semua. makan sikit-sikit terus rasa nak melayang

tu yang aku tak suka datang kenduri waktu demam
tak dapat makan banyak banyak banyak
aku kan kuat makan.
diet? ah lantakkan… malas dah aku nak dengar perkataan tu
nak gemuk, gemuk laaaa malas dah aku nak fikir
buat penat je kurus nya tak jugak.

oh ya…..
dulu kan….. waktu zaman aku remaja dulu dulu dulu
tak.. sebenarnya dari zaman aku kecik sampai la anak dara
aku selalu disogokkan — pergi kenduri *tak kira kenduri apa pun*
kena pakai sopan-sopan. dan baju paling sopan adalah kurung/ kebaya
tak kisahla kurung apa or kebaya apa. janji sama jenis.

dan thanks to my mum yang ajar aku adab dan tertib kat majlis orang waima itu
kawan sehidup semati seneraka dengan kau
silalah pakai dengan sopan.
dari kecik sampai sekarang ni, memang tu je yang aku pakai
cuma sekarang upgrade sikit pakai jubah. pon masih sopan kan?

dan disebabkan itu aku tak tau la pulak zaman dah berubah
dimana sekarang kalau orang nak pergi kenduri, dah boleh pakai tshirt and jeans
of cause aku cerita pasal perempuan, yang lelaki lantakla kan… walaupun sepatutnya lebih manis berbaju melayu instead of that jeans.
yang perempuan ni la aku macam culture shock jap tengok sorang dua ni
pakai tshirt and jeans datang majlis orang….
even kawan pon aku kurang berkenan kalau dorang buat macam tu
aku kalau pergi kenduri kat melaka sana pon sanggup ni pakai jubah/kurung
rasa macam tak selesa gila nak pakai jeans datang majlis orang

tapi takpela mungkin aku ni oldskull agaknya
dan kekampungan khensss.
so memang tak boleh terima culture cenggini walau dah 10 tahun hidup di KL

just aku nak pesan jaga adab la dik kat majlis orang.
even tu kawan baik ko…. sedara mara ko….

dan aku tak ambik gambar langsung.
sebab emosi down kan… makanya aku memang pergi sekadar untuk memenuhi jemputan
takde gamba. mahap, amekla gamba selpie ni. keh3

C360_2016-05-14-14-27-33-972

One thought on “… KENDURI KENDARA :: MAK JIJAH IS OLDSCHOOL UOLLS …

  1. trueee. I penah jumpa jugak orang macam tu. i assume dia baru balik dari event or something yg tak sempat tukar baju (kalau dah petang lah). tapi actually ada je yang memang sengaja pakai cenggitu. modern kata ko. hahaha pakai skirt pun ada hokey T_T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s