… NO CAPTION, NO WORDS, NO NOTHING …


Advertisements

… HIDUP …

Lamanya tidak mencoret.
Bukan kerana lupa, tapi mungkin ter-alpa.
Bukan tak ada apa nak dicerita, tapi mungkin lebih kepada hal yang terlalu peribadi untuk dicerita.
Yang gua rasa banyak buruk dari baiknya.
Manusia pemerhati sentiasa ada dimana-mana
Tambah-tambah lagi yang memang nak sangat tengok saat kejatuhan diri
Maka akan bersorak gegak gempita.
Jika diri sedang bahagia, akan diperli sekerapnya.
Jadi, diam itu lebih indah.

Tak ada apa yang ingin dicoretkan…
Hanya terasa masa itu berlalu pantas.
Tahun ni terlalu pantas sehingga sedar tak sedar sudah hampir di penghujungan.
Allah… rasa banyak lagi yang tak tercapai.
Banyak lagi yang tak dibuat.
Banyak persoalan dan tanda tanya belum terjawab.

Sedar tak sedar juga, hampir setahun sudah usianya.
Hampir… moga Allah terus panjangkan usia untuk sampai ke setahun itu.
Moga semua nya baik baik sahaja. Moga Allah peliharakan semua
Moga Allah masih beri kesempatan pada kita bersama.
Amin ya rabbal alamin.

Sedar tak sedar juga, sudah menginjak usia remaja…
Hahaha remaja? ya remaja tua. remaja untuk usia 30an.
Alhamdulillah, masih diberi ujian dan dugaan. Tanda Allah masih sayang
Masih diberi kasih dan sayang. Tanda Allah masih sayang.
Masih menangis merayu mengakukan kesilapan. Tanda Allah masih sayang.
Masih berharap diberi jawapan pada setiap dugaan. ya Allah masih sayang.
Alhamdulillah.

Hidup….
Mana pernah lari dari dugaan.
Mana pernah mungkin bahagia sepanjang zaman.
Tentu ada pasang surutnya, tentu ada bahagia deritanya.
Tapi walau sudah ke usia tua, tetap tak mampu untuk bertabah sahaja menerima.
Orang kata, hidup yang pancaroba itulah akan jadi manisnya.
Ya, jika jalan yang kau corak untuk hadapi pancaroba itu betul, memang akan ada manisnya
Tapi, jika jalan yang kau ambil untuk melangkah mgharungi itu salah, maka pahitnya kekal sampai bila2

Dikala usia menginjak tua.
Aku tak harapkan apa-apa.. berlian atau permata.
Aku tak harapkan apa-apa.. pangkat atau harta.
Yang aku harapkan adalah bahagia. Bahagia yang diredhaiNya.
Aku hanya ingin bahagia, cukup dengan itu sahaja.
Yang mana aku tahu, bertapa hebatnya dugaan itu… pahit pasti akan ada manisnya.
Aku harapkan bahagia dunia, bahagia akhirat jua.
Moga aku dapat apa yang aku pinta, moga bahagia itu milik kita selamanya.

Bersama hadapi dugaan, bukan lari darinya.
Bersama hadapi perselisihan, bukan berdiam diri semata.
Bersama hadapi rintangan, bukan kau dan aku berbeza cara.
Bersama hadapi segala kesusahan, kesenangan dalam apa jua cara.

Allah maha mengetahui, Allah maha pengasih, Allah maha pengampun.
Allah yang maha Esa.

Moga ribut ada surutnya.
Moga luka ada penawarnya.
Moga derita ada bahagianya.
Moga bahagia sampai ke akhirat sana…

 

_Still loving_
Ieyza Azmiey

… Beauty Routine 1 : Makeup Remover …

Assalamualaikum!

Hi uolls…

Menjelang tahun baru ni tetiba rasa nak menceburi lebih mendalam bidang kecantikkan.
gittchuuu.

seronok tengok orang review….gua pon nak join sama la…
review without payment. so segala yang diperkatakan ini adalah dari hasil pengalaman gua
tidak dibayar oleh sesiapa dan mana-mana syarikat

seperti yang korang sudah maklum ataupun masih ada yang belum ambil maklum.
makeup remover adalah satu rutin harian yang penting dalam penjagaan kulit.
without makeup remover waima ko berus pon muka kau still nanti bila kau pakai toner
kotoran bedak akan melekat di kapas muka tu nanti. percayalah… gua dah melaluinya
Gua sendiri kompius kenapa pakai hari-hari muka tak nampak bersih and jerawat cepat naik.
itulah puncanya sisa-sisa makeup tu akan clog kau punya pores
so senang jerawat nak muncul.

even tak pakai makeup pon kena cuci jugak dengan makeup remover tu ya.
macam gua sejenis manusia yang pakai bedak je pegi kerja
kadang kalau rajin pakai two way cake. kalau pehmahlas pakai bedak johnson je
still gua cuci pakai makeup remover. bila cuci yg bedak johnson boleh nampak hitam kotor debu tu

okay. nak share makeup remover yang pernah gua pakai

first try NUTOX cleansing oil
ini terbeli tanpa sengaja. nak cari yang lain tapi terbeli yang ini sebab aunty guardian sangat pandai berkempen

gua tak nak beli satu sebab dia oil satu lagi sebab duta dia fazura. mahap gua tak minat langsung minah ni

tapi terbeli sebab malas dengar dia membebel suruh beli.
and ada blackhead whitehead remover.
masa tu harga pengenalan dia rm45 kalau tak salah.

lama dah gua purchase tahun lepas bulan 11 kalau tak salah jugak.
rasanya tahan 2 bulan ni.
tapi buat masa ini memang first choice if tadak choice nak beli lain
sebab memang rasa bersih bila pakai and rasa lembut muka tu. takde side effect. sangat best
gua pakai kat kapas then lap memang tanggal segala kotoran dan blackhead (cuma blackhead memakan masa yang lama untuk hilang)
Cumanya gua tak suka sebab dia oily. tapi ada orang dia guna terus dimuka.
macham gua gua tak suka sebab berminyak so ai is geli
komen gua: okay je. buat masa ni 3 bintang dari 5
repurchase again? : if takde choice
price:  RM4+.++ (but boleh dapat murah di guardian sekitar RM 25.++ promotion price)

second try garnier micellar cleansing water

credit to : miharujulie blog (klik)

 

gua beli sebab ramai kata garnier bagus sesangat dan sebab ia air
tapi sayangnya tak sesuai dengan gua.
bila pakai dalam 2 minggu naik bintik-bintik ruam penuh satu muka.
paling ketara di dahi.
jadi gua ambik kesimpulan ia tak sesuai dengan kulit muka gua. so gua stop and tong sampahkan
nasib murah takde la sayang sangat nak buang walaupun tak sampai separuh
komen gua : kesesuaian adalah bergantung pada kulit.
repurchase again? : never
price : RM 14.50 (guardian/ drugstore)

 

third is pixy gentle and moist cleansing lotion


gambar diambil dari blog ini : keikoku (klik)

serious lama gila gua cari makeup remover ni.
dari dulu lagi gua nak try tapi hampa semua tempat takde jual pon
dari megamall ke drugstore. yang lagi sedih takde orang pernah dengar pon nama ni

akhirnya gua jumpa di terengganu. balik kampung gi kedai runcit nampak ni terus terkinja-kinja
eksaited nak beli katakan.
sayang sekali lagi tinggal sebotol yang kecik je, kalau la ada seploh gua rembat semua gamaknya

ini memang best. dahla water base dari tokyo pulak tu.
(even thou manufacture di indon… blasah je janji memang jepun keluarkan)
sejuk sangat bila apply and wangi gila!
suka nomnomnom rasa (gua tatau kenapa nak kena ada nomnomnom kt makeup remover)

tapi tulah kejap betul habis. sebulan je pakai
dan nak beli dah tak ada. * ikon nanges keluar ayer ingus *
komen gua : sangat bagus. 4 bintang
repurchase again? : of course if any
price: RM7.90 (50ml) / RM13.90 (100ml)

yang terkini setakat ini
hada labo gokujyun hydrating makeup remover

ini yang terbaru sekali aku guna.
its like semi oil based. but just need to pump into dry palm and rub on dry face
lepas tu rinse with water.
macam tu aja? ya macam tu je. errrr tu sebab gua tak berapa nak gemar
bila basuh macam ni tak rasa yang ia betul betul bersih
sejenis manusia yang tak percaya bila tak ada bukti kekotoran dikeluarkan
tapi ianya sangat mudah untuk digunakan
tak payah buang masa buang tenaga
picit-gosok-basuh settle.
cuma kadar betul-betul bersih ke tak itu masih diragui, nanti gua cuba dulu
sebelum ni lupa je nak cuba tempelkan kapas lepas guna nak tengok betul-betul bersih ke idok
komen gua : sangat mudah dan mesra pengguna. buat masa ini 3 bintang
repurchase again? : masih dalam pertimbangan
price: RM5+.++

okey tu je dulu.
entri lain kita review benda lain pulak. banyak nak review nih

ECZEMA : RAWATAN MUDAH

Assalamualaikum!

Evening eberibodih… Happy New Year!!!!
(Baru sedo dah masuk tahun baru ke apa?)

Ehem!
Siapa tak tahu apa itu eczema?
ehhhh no no kita bukan nak menjual ubat. jangan cepat menyerah uolls
(statement kegilaan apakah?)
Kenapa tetiba kau nak bercerita macham doktor ni?

Sebenarnya gua adalah salah seorang yang menghidapi penyakit ini.
Boleh juga digelarkan kulit sensitip (sesensitip orangnya, gitcchhuuu)

Haaa jangan nak mengata gua buat cerita pulak, ritu kata gua menempel nak penyakit OCD
kang ni nanti kata gua menempel nak penyakit eczema. gila ke apa. sapalah nak jadi manusia
tak sempurna kat dunia ni?

Eczema merupakan sejenis penyakit kulit yang menyebabkan kulit
menjadi kemerah-merahan, gatal, kering dan merekah serta menggelupas.
Macham gua, paling ketara adalah dikawasan tangan dan kaki, dimana senang lembap dan senang kering.

Punca eczema ni sebenarnya banyak. Salah satu adalah keturunan
Tapi setahu gua keturunan gua takde penyakit gitu jadi memang disebabkan sistem imun gua
tak berapa nak berfungsi la agaknya.

Menjadi manusia dengan penyakit eczema adalah sangat merabakkan kocek gua
sebab bukan sebarangan produk yang boleh gua gunakan.
sabun mandi juga berbisa jika tersalah pilih. apatah lagi sabun basuh kain, lagi tajam orang kata
termasuklah sabun basuh pinggan dan syampu dan semua-semua begitu juga sabun pencuci muka

Bukan setakat sabun, penghidap eczema tak boleh terkena sebarang kotoran melampau
akan terjadi gatal-gatal dan boleh menyebabkan radang kulit yang sangat berbahaya.

Masa sekolah dulu gua pernah cuci kelas bersih tingkap guna kain dan air.
ya itu adalah satu tindakan sangat bijak dan beras cap bernas dari kepalahotak gua
dah tau penghidap eczema masih nak berlagak “aku mampu buat apa saja, korang jgn pandang sebelah mata”
kesudahannya. esok tangan gua jadi gatal nak matik! tumbuh bisul pada permulaan
seterusnya menjadi nanah dan merekah.
sakit dia toksah cerita la sampai kena balut dengan kain sebab semua tangan keluar air bisa dan nanah

terpaksa pergi klinik pakar, bagi ubat sapu, antibiotik dan pemenda ntah
seminggu cuti sakit dan alhamdulillah akhirnya sembuh.

ramai orang ingat ada ubat eczema
tapi usahlah kalian tertipu dengan sandiwara semasa tu
hanya untuk lakukan ubat apa gamaknya.
(dah berapa riban gua habiskan duit untuk merawat dan beli ubat)
akhirnya doktor kata “ekceli eczema ni tak ada ubatnya cik. kena rawat secara berterusan. ia tidak akan hilang, jika hilang pon akan datang balik”
(mungkin doktor dah penat nak bagi harapan pelesu… eh salahkan doktor pulekkk)

jadi marilah kita redha.
tapi samping-samping tu marilah merawat eczema kita secara berterusan
senang je. cuma perlukan ongkos yang agak banyak sebab mahai la kalau beli berterusan

penghidap eczema tak boleh guna sebarang sabun
gua guna sabun sebamed
kau tau sabun tu? taktau nih ada gambo… tau ko pehmahlas nak google

sebamed-cleansing-bar-sensitive-skin-100g_4155921

haaa ni dia, tapi carilah yang patented bukan patent pending cenggini.
kau tau harga dia berapa? RM17.++ 150g bai.
boleh dapatkan di drugstore yer
kegunaan dia, selama 2 minggu. (memang cepat habis)
jadi sebulan dah rm34.++ ranap. tu baru sebulan, tabahlah.
tapi beli cleansing bar okay jangan beli liquid. penghidap eczema tak elok pakai liquid
memandangkan liquid lagi banyak bahan kimia.
sabun ni dahla mahal, tak ada bau pulak tu. buih dia memang sikit sangat.

tempat paling gua rekemen untuk beli adalah Guardian
selalu buat promo.
haritu dia buat promo 2 bar dapat rm16.++
free satu bar kecik
masa tu borongla bebanyak.

okay lepas habis mandi manda
malam malam sebelum nak tidur pakai la dermovate salap from GSK

dermovate-oint-0-05-_730cc442-1a36-4cfc-829a-9faa000a2dac

 

dermovate ni memang sangat elok untuk eczema
seriyes tak tipu.
setiap kali eczema menyerang gua, inilah yang gua cari
tetiap malam sapu sampai sekarang dah licin balik tangan

haa tu satu lagi masalah penghidap eczema kan?
bila tangan kering menggelupas, segan oih nak salam orang
terus keyakinan diri memang merundum serta merta!
percayalah.
memang sebijik macham muka kau dipenuhi jerawat masa nak jumpa orang penting
gitulah kejatuhan self confident nya

So memang gua sarankan beli dermovate, tahan lama. sebulan membawak ke 2 bulan jugak
sapu sikit-sikit kalau tangan tengah tak ada masalah
dalam beg gua memang sentiasa ada benda ni, buat stok.
tapi pastikan korang beli SALAP okay, bukan cream atau ointment…. pastikan SALAP
beli dekat farmasi. tempat lain tak ada jual kalau ada pun fake
baiklah pergi beli kat farmasi.
harga asal dia rm 38.++ tapi gua beli kat Farmasi ALPHA dapat rm28.++
kalau tak salah gua.
selalu lupa. nyanyuk sebelum usia

syampu buat masa ni gua tak ada masalah lagi, tangan masih okay.
kalau buat hal terpaksa la tukar syampu.
sabun basuh pinggan………………………..
gua tak basuh pinggan, orang lain tolong basuhkan, sekian.
sabun basuh baju… gua bantai je sabun apa pun sebab gua pakai sarung tangan
waktu membasuh baju bajuan dan tudung tudungan
FWash gua pakai sutra masih okay takde mendatangkan masalah
Lotion gua pakai BodyShop and Vaseline aloevera pun okay takde masalah

IF ada masalah memang nangesla lepas ni nak cari yang bersesuai dan merabakkan.

 

okaylah sampai sini dulu.

panjang lebar dah sangat ni. jumpa next entri
(bujet ada orang baca)

byeeee!

… POTLUCK …

Selalunya kami da gojes2 PA ni akan berkumpul semua pergi makan-makan dalam sehari setiap bulan
tapi rasanya cam lama sangat kot kami tak dapat berkumpul
sebab masing masing kebizian, ada yang bercuti la ada checkup la ada janjitemu lain la
so, memang berzaman sangat tak kumpul reramai

tapi dah pasang niat if berkumpul nanti nak buat style potluck la pulak
asyik makan kat luar je kan. ramai sangat yang malas nak berjalan

akhirnya dapat jugak rancang nak buat potluck saat2 akhir tu ha
tapi potluck kami lebih kepada hi tea la.
malas la pulak nak masak berat-berat kan
sebagai permulaan buat makanan ringan-ringan dulu
if dapat sambutan bolehla buat makan tengah hari pulak

selain tu tujuan asal nak buat potluck sebab nak meraikan baby Puan Yana dan Puan Ain
tapi sekali Puan Yana pulak tak dapek nak hadir…
haiiipppp suh ketuk ketampi lapanploh kali kang

20160902_123708Ain bawak walnut brownies with coin chocolate… omg shedap nyer lah hoih. tak cukuppppp!!!

20160902_123823

20160902_123811Kak Imah bawak Mee Bandung… curlasss jah naik motor boleh bawak mee bandung.

20160902_123804Dak Syam pulak bawak Meatball with Black Pepper Sauce. Sedap jugak!
meatball tu dia beli yang siap dah. frozen punya. so goreng jelah. tapi agak kemasinan sikit.
kalau dak syam sendiri buat ni mesti lapanplohlapan kali ganda sedapp!!

20160902_123749

20160902_123743Dak Wana pulak bawak fries and nugget. kata nugget itam jangan amek dedekat.. ahaha
tapi kita nengok okay je. sedap je makan takdelah hangus ke hitam ke tak masak ke.
gigih bangun kul 5am ya wana :p

20160902_123736Kak Effa, bawak sandwich sardin tuna and mayonis and egg mayonis..
pepandai je gua kasi nama. blasah la janji nama sedap kan

20160902_123725Gua bawak ni, Manggo Chessecake with strawberry.
tapi strawberry dah tunggang terbalik… habis jatuh berderai.
pastu susun2 dah tak jadi. malu aih!

20160902_123839Dak Zana bawak Cocktail. panjang betul cerita nak buat cocktail. satu pee jay tawaf carik
air batu. semata-mata nak buat ni ha. memang sekarang orang dah tak minum ais agaknya

tak banyak sangat kan menunya tapi tu pon tak larat nak makan dah tau
sampai menyandar semua orang, bawak sikit-sikit sorang
tapi alhamdulillah kenyang sampai ke petang

c360_2016-09-02-13-44-31-070sabo jelah tukang amek gambo ni. dengan tisu-tisu diambiknya…. aippp

c360_2016-09-02-13-44-02-355The P.A’s

tak sangka la pulak, pekerjaan kami ni ramai betul pendengki…. dok mengutuk belakang2
kesian betul orang macam ni. mungkin sebab dia setakat kerja tempat punggah barang2
tak glamour langsung.. elok dah dengan muka buruk tu, layak nya dia jaga cleaner toilet je
cleaner pon lagi cantik dari dia. asal nak mengutuk orang sangkut paut kerja orang. takde kena mengena pon. tapi dah tak ada modal kan. kesian sangat kak oi. balik cermin diri dulu please. muka buruk takpe kak tapi pangai tu biar cantik ya. pangai buruk sama dengan muka tu big problem kak. masuk bengkel sucikan hati ya lepas ni. mintak dengan jabatan akak.

c360_2016-09-02-13-33-10-285wakil ambilkan hadiah untuk dak yana

c360_2016-09-02-13-22-43-948selfie ah sikit, bagi orang lagi menyampah! kehkehkeh.

kbye!