… SABAR ITU IMAN …

Tuhan kata… “Tunggu”
Sebab DIA nak bagi yang lebih baik
Yang lebih baik itu selalunya lambat sampai
Dan yang lambat itu selalunya terbaik
Dan kalau kita tunggu sehingga sampai masa yang telah ditentukan
Kita akan lebih menghargai
Sebab itu Tuhan kata jangan gopoh

Kadang-kadang Tuhan tak bagi apa yang kita minta
Biarpun kita minta dengan sepenuh hati
Biarpun kita minta macam hari esok tak ada lagi
Menangis dan menangis meminta itu ini
Bukan sebab DIA tak mahu
Bukan sebab DIA tak nak tunaikan
Jauh sekali DIA tak sayang
Tapi DIA tahu apa yang kita minta itu bukan semestinya membahagiakan kita

Jangan bersedih kalau apa yang kita nak kita tak dapat
Jangan buruk sangka kalau apa yang kita minta semua tak jadi
Sebab DIA tahu akan datang masa terbaik untuk
DIA makbulkan doa kita itu

Tuhan kata sabar
Bukan sebab DIA sengaja main-mainkan kita
Tapi…
Sebab DIA nak kita tahu sabar itu besar ganjarannya

Jadi kawan-kawan didiklah hati
Pujuklah hati
Supaya celik melihat kasih sayang Tuhan

#copypaste

Advertisements

… PAHANG HUNTER PART 1 : SEPETANG DI KUANTAN …

Pagi raya ke-tiga bertolak ke Kuantan untuk family holiday…
Dalam tiga jam perjalanan camtu sampai ke kuantan
kali ni main redah je hotel apa yang ada sebab malas nak book awal-awal
padan muka sendiri.
Last-last penuh * lap peluh*

Dapat hotel bujet kat Jalan Ubi
apa ek nama dia UBINN… something like that la
RM120 pernight 2 Queen bedroom

Tapi agak krik-krik jugaklah
Tv tak ada channel Astro walaupun tulis ada
Pehtu tak ada cermin.. matikla nak kalau nak makeup ke pakai tudung ke.
Bolehlaaa… walau agak kelam kelibut dibuatnya (lebih okay dari penginapan di cameron)

Lepas je check in kitaorang rehat mandi-mandi maghrib dulu
Then dalam jam 8pm macam tu turun cari mall yang masih bukak untuk menghabiskan duit
Tapi seriously sedih weii…
Tak salah aku ke Kuantan Parade
Kalaulah gua tau tak de menda kat situ… dah tentu-tentulah aku tak menjejakkan kaki
baiklah pergi kat mall lagi besar tu, tapi by that time mall tu pon dah tutup

jadi bawaklah hati yang lara pergi makan je
masing masing dah kebulur
masih hampa dengan services and harga.
dengan keadaan kota kuantan yang hidup segan mati tak mahu ni
sedih gila kot…

Picture 901

hampir sejam menunggu orang datang ambik order… sampai rasa nak bangun masak sendiri kat dapur.

Picture 923

setelah 45 minit makanan masih ada yang tak sampai

Picture 925

minum air dah separuh, nasi yang paling senang tu pon masih lagi belum sampai

Picture 927

rasanya another 45 minutes kot tunggu nasi. nak nanges rasa tahan kelaparan

terus ingat nak nyanyi lagu

“kenapa ku diseksa…. kenapa aku di… blablabla” tak ingat lirik

Picture 930

see masih tak dapat nasi…. tak tahulah nak cakap, macam nak cedok sendiri pon yer jugaklah

total spend of the day = RM 225

untuk lauk yang tak penuh satu meja pon.

pitamssss!

selalunya makan reramai cenggini penuh satu meja dengan berbagai lauk-pauk baru rm250

ini lauk baru tiga jenis. tapi harga macham ada tiga belas jenis je

please laaaa

first and last.

esoknya awal pagi dah check out sebab nak ke cameron highland.
tapi awal tak awal sangatla dalam jam 9am macam tu
jalan jalan sekitar bandar kuantan nak cari makan pagi

the funneh things is…..
satu kedai pun tak bukak lagi….
aduhai……
Pahang oh Pahang, please upgrade ur country since our beloved PM is from Pahang
*mata di bahu tangan keatas*

… KEHILANGAN …

Assalamualaikum!

Hi!

Duduk tak duduk… harini dah genap 6 tahun bersama wordpress.
Entry tak banyak mana pon… tak berbaloi selama 6 tahun tu..

Lupa pulak aku nak blog pasal “KEHILANGAN NI”
Berzaman dah rasanya cerita dia… tak salah aku tahun lepas punya cerita

Ada satu malam tu, aku and inche sebeng pergi mentengok wayang cerita hantu thailand
tapi aku tak ingat tajuk apa….
Mahap mak inchik memang agak menyanyuk setahun dua ni -_-

oke don’t worry aku bukan nak cerita hantu. aku tak de pengalaman.
kalau ada pon aku tak mau cerita. kalau cerita pon mesti korang tak seram.
k pape jelah

so aku tengok wayang tu di MBO Ampang.
sebabnya memang register sebagai member disitu
agak mudah la kan. harga pon murah and ada rewards loyalty pemenda semua
its been about 4 years macam tu aku kekal bersama MBO
memang akan pergi sana jelah sebab bagi aku best la jugak
well, sebenarnya cinema mana-mana pon sama je. kecuali kau masuk yang VIP
bayangkan 4 years.
bukan masa yang singkat aku rasa.

cumanya sangat mengecewakan akhirnya
(mahap ayat BM aku yang cerca merba)
lepas je tengok cerita thailand tu, inche hasbeng aku perasan dompet dia dah hilang
kemungkinan jatuh bawah kerusi
tapi tak sangka la secepat tu orang cleaner (aku memang syak cleaner tu)
sebab kami sempat keluar kejap baru dia perasan dompet dia jatuh
dan cleaner dah masuk pon
tak sampai berapa minit pon cari satu pawagam memang tak ada.
jadi kau rasa?

impossible kan benda tu hilang camtu je
aku memang syak dorang dah ambik, peduli la.
then kami pergi report dekat lost and found
at the same time, jumpa manager dia
nama apa aku lupa.

tengok dalam buku lost and found ramai kehilangan (kecuali dompet)
memang rata-rata akan dapat balik
lega la sikit
jadi manager dia cakap akan kol besok. sebab ni dah malam sangat

oke takpe. buat police report incase terjadi apa-apa
(sebab naluri aku memang cakap tak kan jumpa. tapi aku tak nak percaya)
so nanti senang kan nak buat ic baru kena ada police report

then esok sampai ke lusa tunggu memang tak ada panggilan
pergi sana balik, tak ada maklumat terkini
masuk akal?
bagi aku TAK! punyalah yang lain kau boleh dapat balik takkan aku punya tak dapat
dan manager kau buat apa???? tak ada ke tanya pekerja ke apa ke?
tak ada buat spot-check? apapun tak ada?
nonsense!

cerita dia macam ni la yer. if kau nak ambik duit dalam tu ambikla semua sekali
aku and hasbeng tak kisah pon, aku dah jangka memang tak kan dapat balik duit
siapa je yang mata dia tak kabur oleh duit???
tak pe ambikla. dalam tu ada rm200 oke ambik semua
tapi please la ada hati perut sikit kot?
Boleh tak kau consider sikit? dah ambil duit, pulangkan je dompet tu balik boleh?
kami nak i/c and kad kahwin dalam tu je.
yang lain tak penting
yang tu paling penting pon.
tu sebab aku mintak kau consider la sebagai seorang manusia bukan iblis!

sangat mengecewakan bila pihak MBO tak ambik apa-apa tindakan
serious aku rasa kecewa. Loyalty konon! ceh…
sampai sekarang pon aku masih terasa

and sorry MBO, nama kau dah tak ada dalam buku hidup aku
aku ban terus seumur hidup.
senang betul kau buat kerja. tindakan? follow up?
semua tak ada.
atleast call cakap jumpa ke tak jumpa.
tak ada oke. memang macam tak wujud la masalah tu.

so MBO… pergi terjun lombong sana.
YOUR SERVICES IS SUCK!
gua doakan bisnes korang lingkup! k tu je nak cakap
*panas hati walau pun cerita setahun yang lalu*

 

 

notakakitangan: semua entri gua tak bergambar. peh-mah-las nak transfer gambar. sekian

 

…HARAP KELUAR LEBIH JAUH LEPAS INI…

Lama tak bersiaran, kan?
Kerajinan aku diragut akibat perpindahan.

Akhirnya keluar jugak dari bangunan utama jabatan untuuk kali yang kedua.
Haritu sempat enam bulan je, ini tak tahu la bertahan berapa lama pulak

2 tahun? harapnya…

Dah tak larat lak aku nak packing pindah sana sini.
Kalau dapat pindah jabatan terus, bersemangat la jugak

Dan, yang paling bestnya pindah ni,
aku dah keluar dari drama2 yang sering berlangsung di tingkat 4 dan 2 bangunan utama tu, cumanya bangunan admin je yang aku masih tak mampu nak hindari
Kalau keluar jabatan mungkin boleh la kot.

Tak kuasa sebenarnya nak menghadap admin, lebih2 lagi nampak orang itu
Grrrr…… seluruh kebencian pon meresap serta merta

Ting 2 dah ku hindari sikit demi sedikit
Kalau la kat sini ada PAR/PAP rasanya terus tak menjengah la
Tak kuasa nak pandang muka dia tu, tapi memang selama ni buat2 tak wujud jer
Cumanya tak perlu nak bertekak dah kat sana
Well, pembetulan… aku pon bukan jenis suka bergaduh ya
Cuma nya, aku tak suka orang pijak kepala

Ada orang kata “Tak nak la bergaduh, kita nak kerja lama lagi kan?”

Nope! bagi aku salah sama sekali, bergaduh dan mempertahankan adalah dua benda yang berbeza
Aku pon tak suka bergaduh, ingat aku kaki gaduh ke apa?
Tapi bila dah tahap kesabaran aku orang pijak2, mampu lagi ke sabar?
Untuk apa? untuk dia pijak kepala pulak?
Yar…. cakaplah kalau kau memang baik, aku tak……
Aku lebih rasa dari apa yang mereka rasa. So tak de guna nak argue.
Buat penat!

Cuma yang tak besh dekat tempat baru ni,
kena naik turun tangga, kalau ting 2 its sokay la
Ni tingkat 4 diknunnnn…
Semua orang macam… bagusla boleh kurus, boleh sihat, boleh fit.

Yar…. cakap senang, sebab kau naik pastu turun nanti bila balik
Aku ni naik turun naik turun tahu?
Sebab skop kerja aku dan kau berbeza

Yang paling parah lutut aku dah start sakit balik
Dulu masa2 kecik injured sebab entah apa penyakit aku  ni
Asik jatuh je kerja, nak kata mak tak bedung… tiap2 hari mak aku penat lelah membedung.

Doktor pon dah tak bagi lasak lasak, tapi dah besar besar ni ingat okeyla
rupanya jadi balik la pulak….

sebab tu aku tak aktif sukan
bukan sebab aku malas, aku lembik, aku pemenda yg kau fikirkan tu lah
macam aku kata semua orang ada cerita disebaliknya
kalau tak tanya masakan mahu bercerita
so bila dah sakit balik terpaksa la kurangkan berjalan, bersukan….
ingat nak start joging, tapi terpaksa lupakan dulu…. lutut masih sakit
tapi masih memaksa diri untuk naik tangga, sobsobsob…..

bertabahlah wahai hati.

 

notatangan: nak pindah KLIA buleh? kbai.

 

… APA YANG AKU TAK PAHAM …

Seperti yang diketahui, aku memang tengah rajin menaip.

Dahla mengantuk macam haper je ni. kalau disorong bantal sekali dengan bantal peluk. confirm tidur lena sampai ke petang.
Dari tadi lagi menguap sampai dah sakit kepala ni. Aku memang kalau menguap lebih 3 kali confirm migrain ada ura-ura nak datang.
Dahla aku belum dapat aku punya kafein harini. OMG.
Painkiller mana painkiller…. beli sepapan tapi semua tinggal kat rumah.
Aku tak jalan kalau makan panadol or prostan… or what-so-ever
Aku cuma kena telan 2 biji painkiller (if migrain tahap teruk sampai muntah-muntah)
Kalau ura-ura camni sebiji je dah cukup. tapi lepas tu kena paksa diri untuk tidur supaya lebih cepat baiknya.

oke… biar kan disitu sahaja. kang aku telan nescafe berlambak-lambak biar cepat sikit sembuh (walaupun…)

aku nak cerita beberapa perkara yang aku agak tidak paham….
kalau sesiapa paham boleh tolong terangkan?

  1. Aku tak paham kenapa…
    Kalau kita pergi ke kedai/branch/booth something yang kita nak sangat beli barangan dia, and barangan dia takde atau kalau ada pun
    dia akan suruh atau pujuk dan akhirnya jadi paksaan pada kita untuk membeli barangan yang dia tengah promote tu.contoh: aku ke booth samsung semalam, memandangkan center dia takde stock. aku pergi nak beli clear view mirror case (price rm254).
    dia dah mula perlahan-lahan suruh aku beli tempered glass (price RM149 front glass only),
    katanya better aku beli yang tu daripada beli mirror cover.
    then aku cakap aku nak jugak pastu dia cari stock, masa tengah cari stock. masih usaha promote the glasses thing tu.
    pastu katanya takde stock sebab ramai orang tak suka pakai benda tu, leceh.
    so dia approched untuk aku beli glass depan belakang (price rm190 kalau tak salah aku). dia usaha dok membebel nak aku beli glass tupoint nyer sekarang: first, harga yang aku nak beli dah tentu-tentu mahal dari harga yang kau nak suruh beli.
    second, aku rasa itu duit aku… itu handphone aku, so if aku nak beli cover tu apakah masalahnya pada kau? why bother?
    simpan saja niat baik tu, aku tak termakan pujukan. yeaa aku akan beli glass tu, but not now la. aku lebih perlukan benda yang limited ni dulu
    the glasses thing tu, berlambak kan? so aku akan beli. no worries. dia punya pujuk sampai aku rasa… eh please la aku just nak confirm memang takde ke cover aku nak tu, if confirm aku cabut… ni dokla promote glass tu…. haihhhhh

  2. Aku tak paham kenapa…
    Kalau kita pergi kedai makan, kita kena hisap rokok depan orang. yee memang tak salah and mamak tu pon memang bagi kau bekas abu rokok tu. tapi its attitude men…. attitude!
    kau duduk rapat-rapat dengan manusia-manusia di meja makan, kau dah habis makan terus kau merokok… mana adab engkau ek?
    manners engkau mana?
    why kalau dah rasa gian sangat tak pergi duduk diluar, and hisaplah sampai habis sekotak. janji aku tak hirup udara kau tu. aku ni lagi berpotensi untuk dapat penyakit dari kau si perokok tahu? dah la aku ni antibodi sangat lemah.
    oke. let says kau nak jugak pertahankan merokok dalam kedai tu. oke sila merokok, aku tak cakap pon salah… nope. tapi sila perhati dulu
    kemana asap yang kau hembus tu pergi. if takde orang sebelah kau lantakla kau nak hisap sampai mati kat situ pon.
    ni ada orang kot, kipas menghala kearah kau bila kau hisap asap dia lari kat aku…. boleh tak kau guna otak kau sikit.
    nak merokok tak salah, tapi kalau sampai rokok tu jadikan kau bengap tu memang salah la.
    bukan merokok je, vape pun sama jugakla. menyusahkan orang je.dan, aku tak paham kenapa nak kena merokok di tangga dalam premis kerajaan sedangkan memang keluar pekeliling benda itu adalah dilarang.
    WHY??????????????
    kau rasa jabatan ni bapak kau yang punya ke apa?

  3. Apa yang aku tak paham…
    Kalau bahagian lain susah payah penat jerih buat mesyuarat tempah makanan cari makanan, tapi bahagian lain yang takde kena mengena sibuk habiskan. bukan setakat habiskan, siap tapau lagi, grrrr!
    Sekarang ni, jabatan aku banyakkk betul songeh nak buat tempahan makanan. jadi memang akan stress bila kena layan perangai manusia-manusia ni semua, prosedur semua semata-mata sebab nak tempah makanan untuk meeting.
    Kalau meeting dengan orang dalam, gasakla kan. tak yah tempah pon takpe. pandai-pandai korangla
    tapi bila melibatkan orang luar, nak tak nak kena la cari caterer buat LO buat itu buat ini, hadap manusia-manusia kat bawah tu.
    so tabah la kan.
    tapi tula. bila kita yang kena hadap kena marah kena ini kena itu dengan ketua (sebab caterer salah tarikh, caterer lambat hantar makan, caterer bla bla bla) akuuuuuu yang nak kena hadap tau walau takde kena mengena pon dengan aku, bukan aku yang jaga caterer tu.
    tapi pekakkan jelah telinga,KULI la katakan.
    tapi bila sampai je makanan, habis je meeting (membazir tu nombor satu manusia manusia ni)
    tak sempat aku yang takde kena mengena dengan meeting tu masuk nak makan (sebab bila habis meeting ada saki baki makanan, ketua seksyen selalu la roger roger suruh turun makan)
    turun-turun je dah nampak kakak ini itu bawak tuppaware penuh berisi makanan letak tempat dia yang berdepan dengan bilik meeting tu,
    speechless jap!
    macam ni la…. macam aku sebut sebelum ni, adab mana adab???? kau nak makan sila la amek, tapi berpada-pada. kau nak tapau, sila la bagi orang lain makan dulu, lepas tu kau nak tapau bawak balik satu baldi pon takde orang kisah.
    tapi apapun rule nya kau kena tunggu la dulu orang bahagian tu yang turun makan. orang yang penat lelah, yang memang bahagian dia yang buat tempahan tu bukan kau.
    tunggu dulu. lepas dah habis kau nak telan satu kawah pon takde orang nak cakap apa.
    bila time kau pandai lak, nak mengumpat itu ini, mengata begitu begini bila orang lain yang takde kena mengena mendahului kau.
    tapi kau????? itu yang dikatakan memaku dulang paku serpih (entri sebelum)

 

banyak lagi yang aku tak paham, tapi malas nak tulis remeh-remeh tu. tulis yang rasa bagi impak besar je la.

kalau kau paham, sila la kau tolong nyatakan.