… SABAR ITU IMAN …

Tuhan kata… “Tunggu”
Sebab DIA nak bagi yang lebih baik
Yang lebih baik itu selalunya lambat sampai
Dan yang lambat itu selalunya terbaik
Dan kalau kita tunggu sehingga sampai masa yang telah ditentukan
Kita akan lebih menghargai
Sebab itu Tuhan kata jangan gopoh

Kadang-kadang Tuhan tak bagi apa yang kita minta
Biarpun kita minta dengan sepenuh hati
Biarpun kita minta macam hari esok tak ada lagi
Menangis dan menangis meminta itu ini
Bukan sebab DIA tak mahu
Bukan sebab DIA tak nak tunaikan
Jauh sekali DIA tak sayang
Tapi DIA tahu apa yang kita minta itu bukan semestinya membahagiakan kita

Jangan bersedih kalau apa yang kita nak kita tak dapat
Jangan buruk sangka kalau apa yang kita minta semua tak jadi
Sebab DIA tahu akan datang masa terbaik untuk
DIA makbulkan doa kita itu

Tuhan kata sabar
Bukan sebab DIA sengaja main-mainkan kita
Tapi…
Sebab DIA nak kita tahu sabar itu besar ganjarannya

Jadi kawan-kawan didiklah hati
Pujuklah hati
Supaya celik melihat kasih sayang Tuhan

#copypaste

… PERIBAHASA HARI INI …

Tarikh : 23 Nov 2015
Masa : 12.25 PM

MEMAKU DULANG PAKU SERPIH, MENGATA ORANG KAU YANG LEBIH

aku tak nak bagi maksud, aku nak bagi contoh supaya lagi senang nak paham.

Kau mengata aku mengada-ngada bila haplod gambar mak ayah aku
dan katakan aku rindu

Sekarang?

Kau yang tetiap hari dok haplod gambar mak kau pastu tulis status pasal mak kau.
Jadi, itu kita panggil apa?

Kbye.

 

notatangan : Kesimpulannya jangan mengata orang kalau kau tu sebenarnya lagi sangap dari orang yang kau mengata tu.

… ADDICTED …

Hobi membaca dah menjelma semula!

Sekian lama dah ditinggalkan. Sebab malas nak baca novel melayu yang sangat cliche
Beli tu beli, rasanya ada dalam 8 buah novel melayu aku dah beli
cuma belum baca sebab bila baca rasa macam dah boleh jangka apa nak jadi lepas tu
ending pon dah boleh jangka..
lepas tu zaman novel di drama kan, jadi aku lagilah malas
dahla tu semua drama jadik sama sebab semua novel jalan cerita sama
cuma perlu ubah nama, jalan cerita, watak, penjahat semua sama
perempuan jelita, hero hensem nak matik-kaya nak mampus-ego nak meninggal
kawen sebab terpaksa lepas tu gaduh, lepas tu cinta tak nak ngaku, last-last ngaku,
lepas tu ada orang kacau hubungan dorang, gaduh, ending berbaik ada anak….

pehlissssssssss la, rasa macam why la whyyyyy???????
tapi disebabkan ketagihan membaca novel dah datang balik
maka turutkanlah hati, walau rasa nak humban semua buku-buku novel dalam tong sampah
childish nyer la penulisan…… (amboihhhhh sodap betei ko mengutuk orang kan??? hebat sangatkah?)
tapi bertabah jugak baca sebab dah beli
tak kuasa dah nak tambah lagi novel baru

ni semua gara-gara novel dak jenny han la ni
(ayat tu…………….. macamkan si jenny budak sekolah aku lak)

tahun lepas tergerak hati nak beli novel omputih sebab cover cantik, kahkahkah
aku jarang baca novel omputih sebab nanti mesti ending macam tak berkesudahan
pastu nanti aku frustttttt, cerita tiba-tiba habis cenggitu je.

then aku grab To All The Boys I Loved Before
tapi awal tahun baru mood nak membaca datang, membaca pon lambat-lambat
biasalah kan takde mood… feeling pun tak berapa nak ada
sekali dah sampai mood, baca sungguh-sungguh. ulang dari awal sebab nak bagi faham balik
lepas tu nah hambik kau addicted!!!!!!!

images*gambar; cilok gugel, malas nak cucuk usb phone. aku suka cover dia! aku suka ppuan nih!*

cerita pasal dia ni gadis kacukan korea, then dia ni jenis mudah jatuh cinta
dari zaman sekolah rendah dia dah sukakan orang tu and orang ni
so sampaila dia dewasa dia masih sama. dia akan tulis surat kat dorang
tapi dia takkan anta surat tu sebaliknya simpan dalam kotak pemberian mak dia
dia ni jugak sebenarnya terjatuh hati dekat boys next door yang jadik boyfriend kakak dia
takde sape tahu siapa yang dia suka
sampaila satu hari surat tu tetiba hilang dan tiba-tiba je orang yang dia suka semua-semua
dari zaman dia sekolah rendah terima surat dia
so dia jumpa lah balik dorang-dorang ni
dan pada masa yang sama dia kena jadi kekasih kontrak si Peter Kavinsky

meroyan jugakla sebab ending tergantung…..
kalau boleh nak aja aku campak buku tu dalam api… stress makkkkk!

lama hoihhhh aku hidup dalam keadaan resah gelisah mengenangkan ending macam tu
tak salah aku dalam bulan april ke ek? aku dah lupa ke may cam tu la
aku nampak kat mana ntah, insta? ke blog jenny han? ke mana aku lupa jugak…
ada sambungan….

perghhh dah memang cacing kepanasan aku… lambat gila masuk malaysia
aku rasa macam tiap2 hari aku pergi survey kat kedai buku POPULAR, MPH…
kalau boleh nak aja berkampung kat sana situ
haaaa punyalah tak sabar….
akhirnya!!!!

Aku dapat la jugak beli P.S I Still Love You
dalam masa beberapa hari dah habis baca.
haaaa kauuuuuu… lepas tu aku meroyan lagik.. hahahhahaha
meroyan nak cari buku lama-lama JENNY HAN…
tak kira kena dapatkan jugak jugak… aku dah addicted sangat dengan penulisan si Jenny
cara dia menulis tu details sangat, aku rasa macam aku lak yang ada dalam buku tu

 

P.S.-I-still-love-you-Jenny-Han-cover* also cilok from gugel, malas! LARA JEAN SONG COVEY*

P.S I Still Love You ni details tentang cinta si heroin Lara Jean Song Covey with Peter Kavinsky
dan macam mana muncul balik buah hati lama Lara Jean also cinta antara Margot dan boy next door tu
cumanya cerita ni aku tak puas hati bab Peter yang masih bersama
and masih melayan bekas buah hati dia tu… apa nama aku lupa
orang tak penting so tak perlu aku nak ingat
kalau aku jadi si Lara Jean tu pon aku dah mintak putus awal2 dah agaknya
asikla berkepit dengan perempuan gedik tu
helloooooo get a life la…. macam kan takde jantan lain kau nak gedikkan
emo pulekkkks aku baca cerita tu

now tengah angau carik Summer I Turn Pretty!
rasanya kat Kinokuniya ada box set
can’t wait!!!!!!!!!!

… KAU SAMPAH SEBAB : KERJA GOMEN + GAJI HUJUNG BULAN …

Ohhhh myyyyyy!!!!

rasa nak muntah dah cek balik entri lama, update balik….
tengok2 baru sampai entri melaka…
dahla.. stop!!! tahun depan la gua sambung.
pedulik la nak cakap apa. pehal aku nak menyenangkan hati semua orang pulak kan?
macam la ko bagi makan aku setiap hari pulekkks

dahla.. next time aku sambung. tak larat dah hadap
mulut tempayan boleh ditutup.. mulut orang yang sama besar dengan tempayan???

nak hapdet cerita baru. muntah tengok cerita lama. kbye.

oh ya!!

ada satu benda nak cerita.
aku ada terbaca status FB yang keluar kat newsfeed sebab friend la kononnya.
pernah beli something dari dia tak salah aku 2 kali jugakla
tapi payment aku cantik je. ratus2 pon aku bayar sekali.

then ingat habis ni nak beli lagi dengan beliau. tapi attitude tu tak berapa nak cantik
memangla mengata orang lain. memangla tak de kena mengena dengan aku
tapi attitude seorang peniaga aku rasa kau kena jaga.
kalau kau ada masalah dengan sorang tu aku rasa kau perlu marah dia je not the whole manusia
yang takde kena mengena dalam cerita tu…

aku dah nampak banyak kali status2 dia yang keje nak marah orang je tu
well aku sekadar perhati je, mind ur own bisnes kata omputih la kan
malas aku nak jaga tepi kain baju kurung ko
kain baju kurung aku pon berlambak-lambak aku nak kena belek
tapi kali ni serious aku tak boleh hadap betul orang macam ni

orang yang baru mula nak berjaya atau dah berjaya sebab riban2 purchase masuk setiap bulan
lepas tu acah2 hebat sangat and berlagak nak mampus…
something like “aku ni tak reti la nak ramah2 manis mulut dengan orang, bagi aku kau nak beli beli, tak nak beli sudah” ewahhhh…. manusia yang aku rasa bila kau mati nanti, kau sendiri golek2 masuk kubur agaknya tak perlu langsung pertolongan dari orang sebab kau awal2 mengaku kau sombong kan

aku orang meniaga..
aku paham pancaroba nyer tapi aku tak pernah bila ada masalah
aku kaitkan semua orang dalam cerita aku
kalau nak maki pon, aku maki sendiri2 je tak pun dengan kawan aku yang paling aku percaya
nak guna FB sebagai medium?
not so good, customer ko ada follow ko, apa dorang kata bila nampak ko setiap hari nak meroyan
kastemer ko bermasalah atau ko sebenarnya yang jenis manoksia yang rasa ko sorang je hebat and bagus

aku tak tahu kenapa bila ada masalah kau kena kaitkan semua benda yang tak de kena mengena
like this

 

Screenshot_2015-09-22-18-34-52

well, perlu ek kau mention “gomen” kat situ.
aku rasa yang bermasalah dia je dengan kau.
kerja dia takde kena mengena dengan kau pon, ke dia bayo ko pakai LO jabatan dia?
ke jabatan dia ada share2 beli dengan kau
ke jabatan dia mintak ko sponsor???
serious aku tak paham…
dah banyak kali isu ni jadi persoalan
tapi kali ni sangat menarik hati aku sebab tahap kau perli gomen servant ni macam satu malaysia yang bagi masalah kat kau, kau perli pekerja gomen ni SAMPAH! kerja gomen hujung bulan baru dapat gaji jadi kerja gomen adalah SAMPAH… dan aku tengah fikir apa persamaan dua ni… serious aku tak boleh nak serap

dan boleh kira yer gomen servant yang ada dalam malaysia ni,
dan berapa kerat yang cari pasal dengan kau
dan kau perlu sedar yang membeli dengan kau pun kebanyakkan gomen servant
duit dorang tu yang kau makan jadi darah daging, yang kau guna untuk beli ini dan itu, yang bagi kau keuntungan, yang bantu kau naikkan perniagaan

jadi? if kau nak memaki pleaseeeeee state orang tu sorang je
jangan kau gunakan sewenang-wenangnya latar belakang orang tu
kau boleh kot kata “kau rasa kau paling cantik/ kau paling hebat/ kau paling kaya”
tak perlu kau rasa kau kerja gomen.. what the hell girl? pe masalah kau???
oh ya maybe kau ada brain damage problem tapi belom tahap kritikal
dan buat pengetahuan kau, gaji kami bukan hujung bulan…
gaji kami ada awal bulan, ada pertengahan bulan
jadi penjual jadi pencacai, minda jangan singkat sangat mengata orang je pandai

aku ada jugak buyer swasta yang selalu buat perangai
aku ada jugak buyer budak U yang selalu buat perangai
dan
aku ada jugak buyer yang bekerja sendiri yang terlalu annoying
tapi aku tak pernah babitkan pekerjaan latar belakang orang…
kau kaum mana, kau kerja apa…. itu takde kena mengena dengan aku
yang buat masalah nya kau.. kenapa aku nak pergi babitkan orang lain yang tak bersalah

ada je yang hutang jenis liat nak mampuih untuk bayar
jenis dua bulan kalau tak tanya memang buat-buat lupa
jenis tanya panjang berjela-jela 4 hari 4 malam
jenis cakap dengang-dengang nak beli 4-5set
jenis janji dan harapan palsu dan macam macam jenis lagi
jenis nak barang segera jadi nak COD nak selfpickup!! tapi last-last kau kena tunggu 2 jam!!!!!
tapi bila second time aku pos laju je sebab malas layan kau macam puteri raja
and barang tu lambat sampai kau punya meroyan kat FB dari pagi sampai petang kata aku menipu
yelah pos laju tu kan bapak aku punya syarikat………….
yang jenis hutang rm50 pun mak aiii aku kena mintak macamkan hutang rm500
tu semua bukan kerja gomen, tapi boleh tanya sesiapa yang purchase dengan aku
boleh tanya kawan-kawan aku
boleh tanya siapa readers aku dan boleh tanya sesiapa
pernah ke aku memaki orang??? pernah ke aku jaja cerita orang???
pernah ke aku mencacai tak tentu hala, let alone nak kata kerja orang
kalau aku kata kat kau apa kau rasa?
kalau aku kata tu la keje sendiri/swasta sebab dari dulu tak nak belajar pandai2
bila dah bodoh terpaksa la keje sendiri/swasta
tu pon berlagak nak mampus
apa yang kau rasa????? dan apa yang orang lain yang takde kena mengena dalam hal ni dan tak ada salah dan silap pon dengan kau, yang kerja swasta atau kerja sendiri akan rasa??????? apa???????

ya! memang akan ada orang backing “alaaa kalau bukan awak yang buat, kenapa nak terasa”
harussssssssss aku terasa sebab kau kaitkan kerja aku…. aku government servant!
dan kau.. kalau kau tak nak aku terasa kenapa kau kaitkan kerja aku??
dah takde modal kah??
kesian, baru mula berniaga… baru mula nak hidup… sebab tu statement agak banggang
nak cari modal cerita takde terpaksa pergi kaitkan benda lain yang takde kena mengena
belajar banyak2 dik, jangan jadi budak budak sangat
budak budak je yang guna latar belakang orang nak cari gaduh

“kau rasa kau bagus sangat ke main langgar-langgar orang ni ha???!!!! ko ni sampah sebab mak kerja cuci tandas ayah jaga kilang la kau jadi gini!!!”
padahal mak kawan tu takde salah pon dalam cerita ni
salah nyer budak tu sebab terpijak kasut kau masa perhimpunan
otak biol macam kau la. k bye