… ADDICTED …

Hobi membaca dah menjelma semula!

Sekian lama dah ditinggalkan. Sebab malas nak baca novel melayu yang sangat cliche
Beli tu beli, rasanya ada dalam 8 buah novel melayu aku dah beli
cuma belum baca sebab bila baca rasa macam dah boleh jangka apa nak jadi lepas tu
ending pon dah boleh jangka..
lepas tu zaman novel di drama kan, jadi aku lagilah malas
dahla tu semua drama jadik sama sebab semua novel jalan cerita sama
cuma perlu ubah nama, jalan cerita, watak, penjahat semua sama
perempuan jelita, hero hensem nak matik-kaya nak mampus-ego nak meninggal
kawen sebab terpaksa lepas tu gaduh, lepas tu cinta tak nak ngaku, last-last ngaku,
lepas tu ada orang kacau hubungan dorang, gaduh, ending berbaik ada anak….

pehlissssssssss la, rasa macam why la whyyyyy???????
tapi disebabkan ketagihan membaca novel dah datang balik
maka turutkanlah hati, walau rasa nak humban semua buku-buku novel dalam tong sampah
childish nyer la penulisan…… (amboihhhhh sodap betei ko mengutuk orang kan??? hebat sangatkah?)
tapi bertabah jugak baca sebab dah beli
tak kuasa dah nak tambah lagi novel baru

ni semua gara-gara novel dak jenny han la ni
(ayat tu…………….. macamkan si jenny budak sekolah aku lak)

tahun lepas tergerak hati nak beli novel omputih sebab cover cantik, kahkahkah
aku jarang baca novel omputih sebab nanti mesti ending macam tak berkesudahan
pastu nanti aku frustttttt, cerita tiba-tiba habis cenggitu je.

then aku grab To All The Boys I Loved Before
tapi awal tahun baru mood nak membaca datang, membaca pon lambat-lambat
biasalah kan takde mood… feeling pun tak berapa nak ada
sekali dah sampai mood, baca sungguh-sungguh. ulang dari awal sebab nak bagi faham balik
lepas tu nah hambik kau addicted!!!!!!!

images*gambar; cilok gugel, malas nak cucuk usb phone. aku suka cover dia! aku suka ppuan nih!*

cerita pasal dia ni gadis kacukan korea, then dia ni jenis mudah jatuh cinta
dari zaman sekolah rendah dia dah sukakan orang tu and orang ni
so sampaila dia dewasa dia masih sama. dia akan tulis surat kat dorang
tapi dia takkan anta surat tu sebaliknya simpan dalam kotak pemberian mak dia
dia ni jugak sebenarnya terjatuh hati dekat boys next door yang jadik boyfriend kakak dia
takde sape tahu siapa yang dia suka
sampaila satu hari surat tu tetiba hilang dan tiba-tiba je orang yang dia suka semua-semua
dari zaman dia sekolah rendah terima surat dia
so dia jumpa lah balik dorang-dorang ni
dan pada masa yang sama dia kena jadi kekasih kontrak si Peter Kavinsky

meroyan jugakla sebab ending tergantung…..
kalau boleh nak aja aku campak buku tu dalam api… stress makkkkk!

lama hoihhhh aku hidup dalam keadaan resah gelisah mengenangkan ending macam tu
tak salah aku dalam bulan april ke ek? aku dah lupa ke may cam tu la
aku nampak kat mana ntah, insta? ke blog jenny han? ke mana aku lupa jugak…
ada sambungan….

perghhh dah memang cacing kepanasan aku… lambat gila masuk malaysia
aku rasa macam tiap2 hari aku pergi survey kat kedai buku POPULAR, MPH…
kalau boleh nak aja berkampung kat sana situ
haaaa punyalah tak sabar….
akhirnya!!!!

Aku dapat la jugak beli P.S I Still Love You
dalam masa beberapa hari dah habis baca.
haaaa kauuuuuu… lepas tu aku meroyan lagik.. hahahhahaha
meroyan nak cari buku lama-lama JENNY HAN…
tak kira kena dapatkan jugak jugak… aku dah addicted sangat dengan penulisan si Jenny
cara dia menulis tu details sangat, aku rasa macam aku lak yang ada dalam buku tu

 

P.S.-I-still-love-you-Jenny-Han-cover* also cilok from gugel, malas! LARA JEAN SONG COVEY*

P.S I Still Love You ni details tentang cinta si heroin Lara Jean Song Covey with Peter Kavinsky
dan macam mana muncul balik buah hati lama Lara Jean also cinta antara Margot dan boy next door tu
cumanya cerita ni aku tak puas hati bab Peter yang masih bersama
and masih melayan bekas buah hati dia tu… apa nama aku lupa
orang tak penting so tak perlu aku nak ingat
kalau aku jadi si Lara Jean tu pon aku dah mintak putus awal2 dah agaknya
asikla berkepit dengan perempuan gedik tu
helloooooo get a life la…. macam kan takde jantan lain kau nak gedikkan
emo pulekkkks aku baca cerita tu

now tengah angau carik Summer I Turn Pretty!
rasanya kat Kinokuniya ada box set
can’t wait!!!!!!!!!!

Advertisements

… 13 JAM : A380 by EVELYN ROSE

OKE,  aku tak baca habis lagi cerita ni..  baru baca bab 3…
lembs gila aku membaca.. haha! tkde masa hoihhh!
So, tak dapat nak bagi komen, tapi disebabkan cik kawan nak tau sinopsis cerita, aku tulis la dulu sinopsis belakang cerita.

SO, this is for u Jaslinda Jamal~~ 

1899923_438818342915241_659038722_n

13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA dan SYED HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.

Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama…
Tapi tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi,  segalanya pergi bagai wap di udara.

“Hana, thank you for last night… but i can’t have cocaine all the time.”- SYED HAYDAR

Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan HANA SOFEA daripada mimpi indah.

Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya.

“My daughter likes you. If you’re willing to let her call you mommy… i will pay you fifty buck per hour…”-FAWWAZ HUSSAINI

“Dapat hadiah tak?” –HANA SOFEA

“A pink Audi TT, is that okay?”-FAWWAZ HUSSAINI

“Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak.”-HANA SOFEA

Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup HANA SOFEA pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta…

“Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.” – SYED HAYDAR

Adakah  mimpi  akan  kekal  sebagai  mimpi  setelah  waktu  berlalu  dan  hari  berganti?

– saya harap awak puas hati ea Jas.. tk dapat nak beri komen lagi-

apa yang ada dalam kepala aku sekarang;

HANA SOFEA

mana yang lebih sesuai???

13 jam

aku rasa NAD ZAINAL kot…

images

SYED HAYDAR

Keith Foo 3Keith Foo?

FAWWAZ?? emmm aku tak mampu fikir siapa lagi layak, sebab nya aku belom sampai bab dia jumpa fawwaz.

masih diawang2an bersama Haydar….

romantik haydar, rasanya sesuai dgn pencalonan.. haha!!

tapi setakat yang aku baca ni, dah jatuh cinta kat watak haydar… wink wink

…KEPERLUAN UNTUK MENYELARAS DUA BIJI BELOG…

tetiba aku rasa seperti rajin yang tidak terhingga dan tidak terduga kini.
aku mendapat satu idea macam mana aku nak selaraskan kedua-dua belog aku
iaitu blogspot dan wordpress ni. sebab ada kengkawan aku yang mempunyai dua belog jugak
dan menyelaraskan nya dengan cara menulis tentang info semasa la, tentang masakan la dan tentang kerastangan…err maksud aku kraftangan.

so ape kata aku pun selaraskannya dengan menulis tentang sesuatu
yang ada kena mengena dengan salah satu hobi aku? temanya haruslah NOVEL!
aku nak tulis sedikit komentar tentang novel-novel yang aku dah pernah baca.
yelah kalau aku belom baca camne aku nak buat komentar, yea tak.
kiranya aku ni jadi pengkritik la kununnya.
cewah! bujet aku ni bagus sangat ke dalam dunia penovelan.
dan bagi aku seorang penulis yang baik pasti akan menerima dan ingin mendengar
hasil tulisannya dikritik untuk beliau terus membuahkan penulisan yang baik.

itu bagi aku lah kan,
pendapat dari seorang pengemar dan peminat dunia penovelan
dan sekarang tengah berusaha merajinkan diri untuk mula menulis novel semula.
ohh sesungguhnya aku sangat-sangat malas, aku sendiri pon tatau la bila masanya aku rajin nak menulis semula. otak macam beku tak ada idea nak menulis.
pape pon insyaAllah, harap-harap impian aku nak pasarkan novel penulisan aku itu tercapai.
cepat atau lambat je.

so nanti korang korang semua yang terajin terlebih tak ada keje nak buat tu kan,
yelah dari mengumpat je keje korang… termasuk lah aku sekali hahaha!
baik korang baca belog aku dan turut bagi komentar sama kat novel novel yang aku siarkan tu kan.
at least boleh juga berkongsi pendapat dan korang semua pon leh kongsi novel-novel yang korang dah pernah baca tapi aku lom baca lagi.
hurmm, agak menarik tuh kan?? ke bagi aku je? pe pendapat korang.

oleh itu, korang janganla segan segan yea nak melawat belog aku tentang novel tu kat sini WRITER DESK.
aku akan cuma hapdetkan mana yang termampu untuk novel novel yang pernah aku baca.
untuk itu, majulah sukan untuk negara *tetiba* ngeh! majulah penulisan untuk negara!!

…NOVEL SWEET SOUR karya NASz…

[untuk review novel lain korang boleh ke sini –> WRITER DESK]

harini aku dengan rasa rajin dan baik hati sangat sangat darab lagi tiga belas kali
nak tolong pomot novel yang dah abis aku baca ni kat kenkawan, pembaca pembaca budiman kat sini.
so aku dapat komisen tak nanti ni?? hahaha.

aku baru je habiskan pembacaan ke atas novel bertajuk seperti diatas  SWEET SOUR.
rasa aku lah kan ini hasil penulis novel terbaru alaf ini.
citer ni memang ta perlu nak kata pape agy, memang best sesangat!
walau pun tak adalah capai tahap bes giler viva kan tapi memang tak rugi la beli dan baca.
korang memang akan puas aty.
ayat dia memang sangat bersahaja dan kelakar,
aku tak henti nak gelak dari mula aku baca sampai lah pertengahan cerita.
sebab bila dah nak habis tu citer dia jadi sedey pulak.
memang jarang benar orang nak menulis novel guna perkataan atau kata ganti diri ‘aku’ sebab bagi aku sendiri, agak payah nak tunjuk sesuatu situasi kalau dah namanya dihadkan kepada aku,
tapi Nasz sudah berjaya membuatnya! syabas mera bheta syabas!

masa mula mula baca cerita dia ni rasa cam hampeh je sebab belom baca sampai habis,
bengang dengan jalan cerita dia yang depan tu dan memang tersangat benci giler dengan kehadiran joe disitu.
at the end, aku akhirnya bersetuju dengan pilihan dia.
sebenarnya bagi aku la, kalau dia pilih zarul pon aku suka dan kalau pilih joe pon aku lagi suka.
sebab zarul ni watak dia memang kelaka dan best tapi sayangnya dia ni pengecut giler!
tak macam watak joe, joe digarap sebagai seorang yang romantik abis la
dan berani nak pertahankan hak dia sayangnya he is to0 serious.
dia rela buat apa saja demi mendapatkan apa yang dia nak, dan cintanya.
so, apa pun aku amat suka dengan keseluruhan cerita ni dan aku sarankan pada korang untuk baca citer ni jugak. pasti tak nyesal punya! selain tu sesaper yang dah baca leh la komen kat aku, jomla kita berkongsi cerita!

aku bagi dia empat bintang bagi penulisan dia yang mabeles tu
dan jalan citer yang agak lain dari yang kebiasaan penulis buat (termasuk aku, hahaha).
aku harap manusia yang bernama pena Nasz ni teruskan usaha dia menulis cerita yang lagi best
dan buat yang terbaik dari yang baik ni. semoga beliau terus berkarya.
aku akan sabar menanti hasil karyanya yang lain pulak.

selain tu untuk pengetahuan u olls semua aku jugak tak sabar nak baca karya Nass Alina Noah yang terbaru.
nama penulis ni dah melekat kat aty aku.
hasil penulisan yang aku kagum dan lain daripada yang lain.

notatangan:: bagi peminat-peminat novel, aku nak gitau ni kalau korang nak tau komentar-komentar aku dalam novel-novel dipasaran, aku dah buat satu belog khas untuk mengkomen novel.
korang boleh lawati WRITER DESK, jangan lupa tinggalkan komen kat situ.
bolehla kita berkongsi cerita beramah mesra.

…ADA APA DENGAN AHADIAT AKASHAH…

Mesti u olls pernah dengar nama Ahadiat ni kan?
satu nama besar dalam industri penulisan novel dalam malaysia ni.
penulis yang tak ada tolok tandingannya dah.
nama pon da masuk mesia book of record, harusla korang kenai kan?
even korang ni langsung tak minat novel ke ataupun kununnya it looked stupid when ai read malay novel ke mesti korang familiar dengan nama tuh.
kalau saper yang still tak kenal tu sila ketuk kepala sendiri.ngenggg~~
dia ni adalah salah seorang penulis yang paling aku minat
sebab semua cerita yang dia buat memang best sangat dan sangat kelakar.
tapi tang sad ending tu ada kala aku rasalah jugak nak campak buku tu dalam api! tapi sayang duit meh!
hengat murah ke? sanggup menabung tau dulu semata-mata nak beli novel dia.
cewahh auta mau lebih ye tak?

dan salah satu novel terbaek dia yang paling femes de amous dan paling aku minat adalah
“LAGENDA BUDAK SETAN”.
fuhh! tangkap leleh la. novel ni sebenarnya cik kakak pertama yang hadiahkan masa harijadi aku yang ke…. ermmm…ermmm… ntahla aku pun dah lupa… hahaha!
memang masa tuh aku jadi ulat buku lah, ngadap 24jam tanpa henti.
cuma sempat beriklan untuk solat dan makan je. sebab kalau tak salah aku masa tu raya.
dan kalau tak salah jugak maybe aku berada di tingkatan satu,
tapi mang aku totally lost bila aku dapat adiah tu. aku andai kan jelah yeap.
buku dia memang tebal sesangat lah, rasanya korang pun pernah tengok kan buku dia?
melebihi segala kamus kat mesia ni tahap ketebalan tu dan aku boleh habiskan dalam masa dua hari je.

buku ni pon dah hampir lunyai sebab aku berulang kali dok baca.
isk! kalaulah buku pengajian perniagaan tu aku rajin baca macam novel ni
mesti aku lulus dengan cemerlangnya kan? kan? kan?
ahh kisah lama persetan kan itu semua, tidak guna lagik nak sesalkan
walaupun mang aku agak menyesal la sebab keputusan untuk kertas pengajian perniagaan tu cukup cukup makan ja kan? okeh stop melalut.
setiap kali aku baca mesti aku akan nanges jugak
betapa agungnya cinta ayu dan kasyah sampai ayu hilang ingatan pun kasyah masih setia kan? sadis!

tapi… ada tapinya jugaklah. aku paling tak berkenan ending dia,
lagik aku tak berkenan biler ada pulak sambungan novel KAMELIA tuh kan tajuk dia?
aku tak pernah la pulak baca sambungan dia tu sebab aku dah cukup pasti macam mana ending dia memandangkan LBS pon dia dah jumpa balik dengan perempuan itu…
wah! ianya cukup membakar jiwa dan raga yang aku baru beli kat The Store semalam tau,
kaler biru ada juntaian juntaian manik lagi tepi raga tuh..

pape pon citer dia memang bes maksud aku citer LBS ni memang sangat bes.
tapi baru-baru ni aku ada terdengar, terbaca dan ternampak, buku ini sudah difilemkan.
aku ni punyalah semangat berkobar gila nak tengok kat pawagam nanti ni,
tapi sayangnya mood aku terus terjatuh tergolek kucing biler tengok pelakon dia si lisa surihani tu.
mang aku tak minat la kat dia. maaf ya peminat lisa. hero pulak farid kamil…bolehla aku accept.
so memandangkan pelakon perempuan dia aku tak minat macam tak bersemangat pulak aku nak tengok
dan aku memang tak g tengok pon. kesian kan kat aku…kan? kan?
baik korang kesian kalau tak aku nanges 7 hari 7 malam! klah cukup aku merepek.
kiter bertemu di lain entri pulak yeap.

 

membuat jiwa, meruntun perasaan, mengundang ceria

segala suka duka terhimpun di sini
adakah senyum yang tercipta atau airmata kesudahannya
hanya Tuhan yang menentukan segalanya.

Lebih satu dekad kasyah mencipta cinta
dari lelaki yang tidak pernah kenal erti kasih sayang
dia menjadi pencipta agung
dia tabah mengharungi apa saja ..
demi sumpah mencintai Ayu sehingga ke akhir hayat…...